luni, 17 martie 2025

Cele mai citite

Vinurile de Jidvei au primit statutul de Denumire de Origine Protejată, aprobat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a recunoscut oficial calitatea și tradiția vinurilor de Jidvei, acordându-le statutul de Denumire de Origine Protejată (DOP). Această certificare confirmă autenticitatea și specificitatea vinurilor produse în renumita regiune viticolă din Transilvania, protejându-le împotriva imitațiilor și garantând respectarea unor standarde stricte de producție. Astfel, Jidvei își consolidează poziția pe piața internațională, punând în valoare moștenirea viticolă românească.

Vinurile de Jidvei au primit statutul de Denumire de Origine Protejată, aprobat de Comisia Europeană

Denumirea vinuri de Jidvei regrupează vinuri albe, roze, roșii, spumante, semispumante și licoroase produse din soiuri de struguri cultivate în regiunea Alba, în centrul-vestul României. Viile sunt organizate atât în parcele mari, cât și pe terase și platforme orientate spre sud, ceea ce favorizează producția de struguri.

„Păstrarea tradiției locale în domeniul viticulturii precum și utilizarea tehnologiilor inovatoare în podgorii conferă vinurilor un profil aromatic larg și intens, cu concentrații de zaharuri și arome”, subliniază executivul comunitar.

La nivel european, România are recunoscute și protejate 14 produse, din care 11 cu Indicație Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salata cu Icre de Știucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda, unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibănești și două produse cu Specialitate Tradițională Garantată (STG) – Salată tradițională cu icre de crap și Sardeluța marinată.

- Publicitate -

Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: respectiv Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virșli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Șuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemțeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmburești, Cârnați oltenești, Mere de Voinești etc.

Sursa: economica

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles