Vița de vie din Spania se usucă / ce fac fermierii

2
viță de vine, Spania
- Reclamă -

Viile din regiunea Penedes din Spania, renumită pentru vinurile sale de tip CAVA, sunt atât de uscate încât rădăcinile butucilor de vie s-au uscat, spre disperarea producătorilor de vin spumant, transmite Reuters.

Regiunea din nord-estul Spaniei este una dintre cele mai afectate de seceta îndelungată, primele patru luni ale acestui an fiind cele mai secetoase de la debutul colectării datelor statistice, în 1961.

Vezi și Vestul Europei sub secetă: vor fi afectate plantațiile de viță de vie și cele de măslini

vinurile sale de tip CAVA
vinurile sale de tip CAVA – vită de vie

Sectorul vinurilor cava se aşteaptă să piardă între 35% şi 55% din strugurii din recolta din acest an, comparativ cu o recoltă normală, din cauza lipsei precipitaţiilor, spune Quim Tossas, preşedintele AE CAVA, un organism care reprezintă 75% dintre producătorii de vin spumant cava. „Situaţia este dramatică”, adaugă Quim Tossas.

Majoritatea vinurilor cava sunt vândute în afara Spaniei, al doilea cel mai mare producător mondial de vin spumant, după Franţa. Anul trecut, sectorul a produs 249 de milioane de sticle de vin cava, cu 4,6% mai mult decât în 2021.

 

- Reclamă -
vinurile sale de tip CAVA - vită de vie
vinurile sale de tip CAVA – vită de vie

Se estimează că seceta şi temperaturile mai mari decât de obicei se vor intensifica, din cauza schimbărilor climatice, unii producători caută soluţii creative în speranţa că vor reduce astfel consumul de apă.

Via Vilarnau a decis să reutilizeze apa reziduală pentru a uda via, să creeze distanţe mai mari între butucii de vie astfel încât să sufere mai puţin de aşa-numitul „stres hidraulic” şi de asemenea să utilizeze soiuri considerate mai rezistente la secetă.

 

picurare vită de vie
picurare vită de vie

„Schimbările climatice ne afectează nu doar pe partea de producţie, ci şi prin schimbarea mentalităţii în viticultură. Cred că în viitor vom proceda în felul următor: soiuri native, o distanţă mai mare între butuci şi vom încerca să reutilizăm apa pe care o avem, astfel încât la final să avem struguri de calitate în zonă”, afirmă Eva Plazas, oenolog la Vilarnau.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Viile din regiunea Penedes din Spania, renumită pentru vinurile sale de tip CAVA, sunt atât de uscate încât rădăcinile butucilor de vie s-au uscat, spre disperarea producătorilor de vin spumant, transmite Reuters. Regiunea din nord-estul Spaniei este una dintre cele mai afectate de seceta îndelungată,… Cititi mai multe aici: Vița de vie din Spania se usucă / ce fac fermierii […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.