Voiniceriul: arbustul decorativ care te apără de vânt, zgomot şi praf

0
- Reclamă -

Voiniceriul (Euonymus europaea) este un arbust cu înălţime între 3-6 m, originar din Europa unde se întâlneşte de la câmpie până în zona de deal, în margini de pădure, pe pante uşor înclinate, cu soluri ferile, bine drenate. Poate creşte şi pe soluri argiloase şi calcaroase.

Preferă un ph neutru sau slab acid şi locuri cu expunere directă la lumină sau cu semi-umbră. Este o plantă rezistentă la ger, vânt, secetă şi poluare şi trăieşte până la o sută de ani.

Frunzele voiniceriului sunt eliptice, verzi vara şi roşii toamna, florile apar la sfârşitul primăverii (mai-iunie) şi sunt verzi-gălbui, cu diametru de 1cm, iar fructele sunt capsule de culoare roşu-roz, cu seminţe albe acoperite de un aril portocaliu, lucios. Toamna, acestea dau un aspect vesel grădinilor şi parcurilor.

Atentie! Fructele şi frunzele sunt otrăvitoare!!! 

Înmulţire

Se înmulţeşte prin seminţe, butaşi şi drajoni (drajonează puternic). Plantarea se face toamna sau primăvara, în perioada de repaus vegetativ. Specia a fost introdusă în America de Nord şi în prezent, în unele zone este declarată specie invazivă.

Întrebuinţări

Pe lângă rolul său decorativ, voiniceriul este folosit şi în perdele vegetale împotriva vânturilor, zgomotului şi prafului, în garduri vii, la protejarea solului şi ca adăpost pentru păsări cântătoare. Frunzele voiniceriului sunt consumate de numeroase omizi ajutând la dezvoltarea speciilor respective de molii şi fluturi. La rândul lor, omizile atrag numeroase păsări, astfel arbustul având un rol important în ecosistem.

- Reclamă -

Lemnul acestui arbust este tare şi dens, din el făcându-se pe vremuri fuse pentru tors, andrele, cuiere şi scobitori. În prezent, este folosit la obţinerea unui cărbune de desen de calitate.

Citeşte şi: Incredibil. România nu are niciun laborator de certificare a produselor bio

Preţul unui puiet cu înălţime de 1m este de 30 lei. Pe piaţă există mai multe varietăţi dintre care cele mai cunoscute sunt:

Albus, cu fructe alb-crem:

alb

Chrysophyllus cu frunze aurii care toamna devin verzi-gălbui:

Red Cascade, cu fructe roşu aprins:

4-3

Brilliant, ce creşte foarte îngust, drept şi are fructe roz. Acesta este potrivit pentru grădini mici:

p1120829-3

Surse foto: www.crocus.co.uk, www.commons.wikimedia.org, www.atouchofgreen-gardenwebshop.nl, www.moonmothdesignsblog.wordpress.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.