Prima zi internațională a cartofului a fost sărbătorită joi, 30 mai, făcută oficială de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în luna decembrie.
Franța este cel mai mare exportator de cartofi la nivel global și pe locul doi producător la nivel european.
Ziua internațională a cartofului
Marc Fesneau, Ministrul Agriculturii în Franța, a sărbătorit prima zi internațională a cartofului împreună cu producători din domeniu. Ministrul francez a atras atenția tuturor cu o floare de cartof putrtată pe costum, susținând că „Două treimi din populația lumii consumă acest tubercul”.
„Sărbătorim unul dintre pilonii dietei noastre, al treilea cel mai consumat aliment din lume: cartoful”, a descris Marc Fesneau, Ministrul Agriculturii, alimentul sărbătorit.
Istoria cartofului
Cartoful a ajuns în Europa în secolul al XVI-lea și a fost folosit inițial în scopuri ornamentale, dar nu ca un aliment. Oamenii au considerat inițial că cartoful este otrăvitor pentru om, însă sărăcia a convins oamenii să încerce alimentul.
În 1565, regele Filip al II-lea al Spaniei i-a trimis o ladă de cartofi lui Papa Pius al IV-lea, pentru a face o aluzie la asemănarea dintre papa și papas.