Ziua internaţională a munţilor

1
padure2-paduri-fsc-hs
- Reclamă -

Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie, a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245 şi urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane.

 

Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane. Pentru anul 2022, tema propusă este „Women move mountains”, potrivit http://www.un.org.

Femeile joacă un rol cheie în protecţia mediului şi dezvoltarea socială şi economică a munţilor. Ele sunt adesea principalii administratori ai resurselor montane, gardieni ai biodiversităţii, păstrători ai cunoştinţelor tradiţionale, custodii culturii locale şi experţi în medicina tradiţională.

Creşterea variabilităţii climatice, împreună cu lipsa investiţiilor în agricultura montană şi dezvoltarea rurală, a împins adesea bărbaţii să migreze în altă parte în căutarea unor mijloace de trai alternative. Prin urmare, femeile şi-au asumat multe sarcini îndeplinite anterior de bărbaţi, dar femeile de la munte sunt adesea invizibile din cauza lipsei de putere de decizie şi a accesului inegal la resurse.

În calitate de fermieri, vânzători de piaţă, femei de afaceri, artizani, antreprenori şi lideri comunitari, femeile şi fetele de la munte, în special din zonele rurale, au potenţialul de a fi agenţi majori ai schimbării. Când femeile din mediul rural au acces la resurse, servicii şi oportunităţi, ele devin o forţă motrice împotriva foametei, malnutriţiei şi sărăciei rurale şi sunt active în dezvoltarea economiilor montane.

- Reclamă -

Tractoare furate din Italia, descoperite la Vama Nădlac

Ediţia din acest an a Zilei internaţionale a munţilor reprezintă o oportunitate de a promova egalitatea de gen şi, prin urmare, de a contribui la îmbunătăţirea justiţiei sociale, a mijloacelor de trai şi a rezilienţei.

Munţii reprezintă căminul a 15% din populaţia lumii şi pentru aproximativ jumătate din biodiversitatea planetei.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Ziua internaţională a munţilor, celebrată la 11 decembrie, a fost proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245 şi urmăreşte să încurajeze comunitatea internaţională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanţa dezvoltării durabile a zonei montane.   Proclamarea… Cititi mai multe aici: Ziua internaţională a munţilor […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.