Carnea de bibilică, de la business, la beneficii pentru organism

6
- Reclamă -

La francezi, carnea de bibilică este considerată o adevărată delicatesă. La noi, în schimb, după ce o vreme a intrat într-un con nemeritat de umbră, abia acum începe să-și câștige un loc în preferințele românilor care descoperă beneficiile ei.

Așa se și explică interesul tot mai mare pentru creșterea acestor păsări, privite acum cu alți ochi. Există chiar și un producător local – singurul jucător pe acest segment în toată Europa de Est – care a dat lovitura cu un produs de nișă, pate ecologic de bibilică, un produs care  se bucură de un mare succes în Anglia, de exemplu.

Pentru cei care vor să se apuce de un astfel de business, trebuie să știe că în cazul bibilicilor nu se recomandă creșterea lor în sistem intensiv, pentru că nu mai ouă. Tocmai de aceea păsările sunt crescute în explotații de dimensiuni mici de tip gospodăresc, chiar împreună cu alte păsări.

În ceea ce privește hrana, bibilicile preferă un furaj bogat în proteină (cum este starterul de curcani), dar se pot furaja și cu starter de pui, după cum susțin specialiștii Agroland, principalul furnizor de pui de bibilcă de pe piața locală.

Bibilicile sunt păsări rezistente la boli, ușor adaptabile, iar ouăle au coaja mai tare decât a celor de găină.  În general, sunt crescute mai ales pentru carnea lor, considerată o delicatesă în străinătate– să nu uităm că până prin 1950, carnea de bibilică era considerată cu adevărat un lux . Productia de ouă este de 60 – 90 bucăți/an, cu o greutate de 45 grame, iar pasărea poate atinge o greutate de 2 – 2,5 kg la 3 luni, afirmă reprezentanții Agroland. În oferta companiei, puiul de bibilică costă 4 lei.

CITEȘTE ȘI Bibilica: dușmanul căpușelor din curtea ta

- Reclamă -

Pe piață, prețul unui kilogram dec arne poate ajunge și la 30 de lei si un ou se vinde cu aproximativ un leu, așa că se pot scoate bani frumoși de pe urma unei astfel de afaceri.

Dincolo de carnea lor deosebită, bibilicile sunt eficiente și pentru combaterea căpușelor, păduchilor și furnicilor, iar la fel ca și găștele, sunt gălăgioase la apariția străinilor în curte. Aviz amatorilor!

VEZI PE EMAG CE PRODUSE AU REDUCERI DEMNE DE FRUCTIFICAT!

 

 

Francezii, cei mai mari producatori de bibilica

Cel mai mare producător de bibilici la nivel mondial este Franța, cu un efectiv de circa 50 milioane de păsări în fiecare an, ceea ce reprezintă aproximativ două treimi din producția mondială, fără să luăm în seamă Africa, unde trăiesc în aer liber și sunt vânate. De altfel, de aici au și fost aduse în Europa de către navigatorii portughezi.

Beneficii pentru organism

Carnea de bibilică este slabă, cu un conținut de 5% grăsime, fiind cea mai slabă dintre toate tipurile de carne de pasăre. Un consum de 100 grame aduce un aport de 150 kcal, adică mai puțin de 10% din nevoile energetice ale organismului, asigurând 46,5% din necesarul de proteine. De reținut și faptul că o astfel de carne are un conținut de 78% proteine, nu conține zaharuri naturale sau zaharuri adăugate și are un conținut redus de colesterol (75 mg).

De asemenea, carnea conține lipide care sunt în general acizi grași nesaturați, cu rol de proteja sistemul cardiovascular. Ea este o sursă de vitamina B6, un element esențial în funcționarea sistemului onervos, dar și de minerale precum potasiul (193 mg/100 g), fosforul (153 mg) și magneziul (21 mg).

- Reclamă -

6 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.