Secetă mare în sudul țării. Pagube însemnate la porumb și floarea soarelui

0
- Reclamă -

Aproape că nu este vară fără secetă. În lipsa unui sistem de irigații eficient, fermierii nu au ce să facă decât să se roage să aibă parte de ploaie. Nici vorbă să-și facă ceva planuri de recoltă sau un plan de afaceri pe o anumită perioadă de timp. Probleme sunt peste tot în țară, cei drept poate mai puțin în județul Brăila, unde se află cele mai mari suprafețe irigate.

„Este inadmisibil ca un județ aflat la Dunăre cum este Mehedințiul să sufere de secetă pentru că nu există un sistem de irigații, iar fermierii să obțină o producție de 800 kg de porumb la hectar”, spune Cornel Stroescu, un cunoscut fermier din zonă, președintele Camerei Agricole Naționale.

Probleme sunt și în Olt, unde suprafețe importante cultivate cu porumb și floarea soarelui au fost compromise. Dacă grâul a scăpat, nu același lucru se întâmplă la porumb, peste 70% din suprafaţă la nivel de județ fiind afectată, după cum susține preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel. De asemenea, pagube însemnate sunt consemnate și la legume.

Și la Constanța seceta a distrus producția de porumb. Gheorghe Albu, un fermier cunoscut din zonă, declară chiar că a făcut porumb de siloz ]în acest an pentru a mai salva se mai poate. Pagube sunt și la floarea soarelui, circa 50% din suprafețe fiind afectate de secetă.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a anunțat în urmă cu câteva zile că seceta a afectat circa 136.000 ha în județele Constanța și Olt. Este vorba de culturi precum porumbul, floarea-soarelui și plantele de nutreț, afectate în proporții de 30-70%. Pagube au mai fost semnalate și în alte zone – Botoșani, Iași, Vaslui, Neamț, Bacău, Galați, Olt, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.