2016, un an cu recolta sub așteptări pentru multe țări

0
- Reclamă -

2016 se dovedește a fi un an cu adevărat dificil pentru mai multe țări care joacă un rol important pe piața internațională a cerealelor.

De exemplu, Franța, principalul producător de cereale din UE, estimează pentru acest an o producție de 29,1 milioane de tone de grâu de panificație, în scădere cu 29% față de recordul de 40,9 milioane de tone înregistrat în 2015, respectiv 21% comparativ cu media din perioada 2011-2015. Este cel mai nivel după 1986, un an marcat de o secetă puternică, după cum susțin specialiștii. Producțiile sunt mai mici și la orzul de primăvară, 7,8 milioane de tone, față de 10 milioane de tone, în anul anterior, dar și la rapiță- 4,7 milioane de tone, raportat la 5,3 milioane de tone, în 2015.

Și Ucraina și-a revizuit în scădere prognozele din acest an, pe fondul căldurilor din ultima vreme, la culturi precum porumb, soia, floarea soarelui,  iar efectele s-ar putea să se vadă și asupra însămânțărilor din toamnă. Deocamdată, toată lumea așteaptă să plouă pentru a vedea ce culturi vor fi înființate în perioada următoare.  De remarcat faptul că producția de rapiță este estimată la 1,25 milioane de tone, ceea ce reprezintă cel mai jos nivel din ultimii nouă ani.

De asemenea, Germania, al doilea producător de cereale din UE, are probleme în acest an din cauza ploilor. La orz, dar și la grâu se estimează o producție mai mică cu până la 20%, față de anul trecut.

În ce privește România, principalul atu al producției din acest an pare să fie calitatea grâului, și mai puțin volumul, potrivit datelor din piață.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.