Cânepa, planta care aduce un profit de patru ori mai mare față de grâu

1
- Reclamă -

Romanii au inceput sa fie interesați din nou de cultivarea cânepei, o  plantă care teoretic aduce un profit mai mare decât grăul sau rapita. Să nu uităm, în trecut, ne număram printre principalii exportatori din Europa. O dovadă că există cerere este și faptul că în ultima vreme s-au deschis mai multe fabrici de prelucrare.

Una din zonele cunoscute pentru această cultură este Timiș, unde altădată existau numeroși cultivatori. Acum se pare că mulți au revenit la cultivarea cânepei, după ce legislația neclară din ultimii ani i-a făcut să renunțe la această cultură. Daca în 2012, aici erau doar cinci hectare cultivate cu cânepă, acum sunt peste 230. Un agricultor din Jimbolia, de exemplu, și-a triplat suprafața de cânepă cultivată față de anul trecut, pentru că profitul este mai bun.

„În contextul prețului foarte slab al grâului, ea a devenit și este interesantă. Profitul pentru un hectar de cânepă anul trecut a fost la 840 de euro pe hectar, în timp ce grâul abia s-a ridicat la 200 de euro”, a declarat pentru Protv Tiberiu Kasai, agricultor.

În aceste condiții, nici nu mai miră pe nimeni că și cererea de semințe către Stațiunea din Lovrin este foarte mare.
„Am constatat ca am avut o cerere foarte mare de seminte, noi neputand sa le satisfacem dorintele. De exemplu in februarie mi-a cerut cineva 20 de kilograme de canepa, de samanta. N-am putut sa le ofer”, a declarat Marinel Horablaga de la Stațiunea de Cercetare Lovrin.

Prețul unui kilogram de semințe de cânepă variază între 30 și 60 de lei, în comparație cu grâul, care este sub un leu. Foarte important, cânepa este singura plantă de cultură din care se pot valorifica semințele, tulpinile, dar și frunzele. Cât despre utilizări, sunt nenumărate, de la industria cosmeticelor, textilă, până la construcții.

Unitate de procesare la Salonta

- Reclamă -

Una dintre cele mai performate fabrici de produse din semințe de cânepă seaflă la Salonta, în județul Bihor, unde se produce ulei de cânepă, dar și semințe decorticate, pudră proteică și batoane de semințe, capsule de ulei, dar și o loțiune de corp. Cânepa este cultivată și în Oradea.

„Cultura de canepa este o cultura care prezinta un interes sporit pe an ce trece. Doar in anul 2017 stim noi de mai bine de 2000 de hectare insamintate cu canepa”, a declarat Lourand Kertmegi, director tehnic al unei unități de procesare pentru Știrile ProTV.

Vezi ce are DIICOT-ul cu cânepa:

Fermierii români se tem să cultive cânepă de frica DIICOT-ului

În urmă cu trei ani, și în zona Sebeș s-a deschis o fabrică de procesare a fibrelor de cânepă, astfel că fermierii care cultivă această plantă o pot valorifica mai bine.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.