Au lăsat Capitala pentru un business cu miere în provincie

0
- Reclamă -

Doi tineri cu joburi în publicitate, care au trăit ani buni în București au renunțat pur și simplu într-o zi la tot și s-au întors acasă, la Târgu Ocna, în județul Bacău, pentru a duce mai departe tradiția familiei în ale stupăritului.

Nu a fost deloc ușor, mai ales să renunțe la viața din Capitală și să treacă la cea de provincie, ba chiar s-a dovedit a fi cu mult mai dificil decât și-au imaginat, povestește Adi Lupchian, un tânăr de 32 de ani, care de vreo doi ani își dedică tot timpul, alături de soția sa Daniela, pentru a dezvolta afacerea primită de la tatăl său.

A început aproape de la zero, adică cu vreo 10 stupi, după care a tot cumpărat până a ajuns la 100, câți are acum. Nu vrea însă să se oprească aici, are planuri serioase de dezvoltare pentru perioada următoare. Pe scurt, vrea să mărească numărul stupilor și să-și cumpere echipamente pentru transport.

Cât despre producția de miere, ar fi bucuros să o poată vândă pe toată la intern și nu la en-gros. Ținta lui sunt târgurile din orașe – în week-end, de exemplu, mergeau în premieră la Galați, prima manifestare de acest gen la care participau-, dar și băcăniile care publicul lor fidel.

Miere cu zumzete

buletin-analiza_micAcum doi ani am ales să lăsăm job-urile din publicitate din Bucureşti pentru a dezvolta o afacere în domeniul apicol, în judeţul Bacău. Gândul de a schimba serviciile cu producţia îl aveam demult, iar faptul că în familie există tradiţie în îngrijirea albinelor – şi bunicii şi parinţii ocupându-se de cei câţiva stupi din grădină  – ne-a impulsionat să alegem această variantă. “Zumzete din flori” s-a născut, în mod oficial, toamna aceasta, după doi ani în care am învăţat şi reînvăţat despre albine şi stupărit, despre tratamente neinvazive şi importanţa  asigurării calităţii produsului alimentar”, povestește Adi, care a făcut și cursuri de apicultor.

Cu pasiune şi multă răbdare, cei doi au ajuns să producă o miere în care intervenţia este minimă, tocmai pentru a-i păstra toate calităţile intrinseci. Acesta este și atu-ul lor. Din păcate, românii nu știu prea multe ce înseamnă mierea adevărată și nici nu sunt mari consumatori. Ar mai fi multe de făcut în privința educației, spune cu amărăciune Adi.

- Reclamă -

Mierea de salcâm, tei,  floarea soarelui şi polifloră, mierea cu căpăceală sau mierea de zmeur, cu toate analizele la zi, sunt cele câteva sortimente cu care se mândresc în acest an şi care se pot comanda acum şi de pe site. La momentul actual, cei care se bucură de proprietățile mierii de la Tg. Ocna sunt în principal prietenii și cunoștințele, inclusiv din București, pe care Adi are grijă să le aprovizioneze periodic. Pe viitor, speră însă să se mărească baza de clienți fideli.capaceala-mood

Deşi a fost un sezon apicol foarte slab, investiţiile efectuate de-a lungul timpului au dat roade şi cei doi pot asigura acum continuitatea stocurilor pe parcursul perioadei următoare.

După doi ani de stupărit am învăţat că nu trebuie să ne oprim din învăţat. Regulile de bază, aşa cum le-am moştenit din familie, nu s-au schimbat (aşa cum zicea tata, mierea pe care o scoatem trebuie să fie căpăcită şi coaptă, că doar o dăm copiilor şi prietenilor), însă tehnicile şi procedeele trebuie actualizate mereu pentru a obţine rezultate, ţinând cont şi de particularităţile zonei. Pentru noi, satisfacţia de a produce miere de calitate este îndeajuns pentru a considera că am facut cea mai bună alegere în a schimba stilul de viaţă din Bucureşti cu unul provincial, mai simplu, mai relaxat pe alocuri”, spune Adi Lupchian.

Încearcă şi Cătina cu miere – amestec minunat de culoare şi sănătate.

 

pastoral-2016_1    pastoral-2016_2

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.