Prețul la porumb, mai mic după recoltare

0
- Reclamă -

În sudul țării, producțiile din acest an au fost bune la culturile recoltate în prima parte a anului (grâu, rapiță, orz) și mai puțin bune când vine vorba de cele din a doua parte a anului – floarea soarelui și porumb, după cum ne-a declarat la Ziua Porumbului Andrei Petrică un fermier din Teleorman care lucrează circa 1.100 ha. Dar ce ne face cu preţul?

O dovedesc și cifrele. Agricultorul a obținut o producție de 6 tone la grâu, 3 tone la rapiță și 5,5 tone la 5,5 tone la orz, un nivel care i-a permis să-și acopere cheltuieile, în condițiile în care seceta s-a făcut simțită, iar terenurile pe care le lucrează se află în partea de nord a județului, unde solul nu este așa de bun precum în sud.

Când vine vorba de prețuri, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că sunt destul de mici, ba chiar au coborât după recoltare nivelul de dinainte, povestește fermierul, care speră ca acestea să mai crească totuși în lunile următoare.

Traderii trag în jos preţul

andrei-petrica-pretul-la-cereale

’’Prețurile sunt mici la cereale încă, așteptăm mai ales la grâu să mai crească. La acest moment s-a ajuns la 55 bani /kg, ceea ce nu justifică cheltuielile care s-au făcut. Ar trebui să fie undeva la 70 de bani, cel puțin ca să ne acopere cheltuielile. La porumb, prețul este în jur de 55 de bani, anterior a fost 60 de bani/kg și a scăzut din nou când a început recoltatul. Problema este că nu sunt producții foarte mari (2-3 tone pe zona de sud a țării)’’, a precizat Andrei Petrică.

Citeşte pe Agroteca şi Criza agricolă reduce vânzările de mașini agricole

- Reclamă -

Cât despre relația cu traderii, Andrei Petrică recunoaște că a devenit o practică deja ca aceștia să nu-și respecte contractele semnate înainte de recoltare și să nu le onoreze până la capăt, mai ales când nu le convine prețul.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.