Producții bune și de calitate la Agrimat Matca, în acest an

0
Producții bune și de calitate la Agrimat Matca
- Reclamă -

Cu toate că în acest an  condițiile meteo dificile au îngreunat activitatea agricultorilor, Gavrilă Tuchiluș, un fermier care lucrează circa 5.000 de hectare la Matca, se așteaptă la producții bune și mai ales de calitate, conștient fiind de faptul că de aceasta depind și prețurile primite de la traderi. La grâu, de exemplu, speră să sară de 6,5 tone la hectar, însă producții bune are și la orzul de sămânță sau la rapiță.

„La grâu ne așteptăm să depășim 6.500 kg/ha, iar producția să fie destul de bună și de o calitate foarte bună cu proteină peste 12. La orz suntem la 5.600 kg/ha, ne așteptăm să facem și 6 tone/ha, la orz de sămânță am sărit de 7 tone. La rapiță estimăm 3,5 tone/ha, minimum’’, a afirmat Gavrilă Tuchiluș pentru ziariștii prezenți la turul organizat de Naturevo pe la mai multe ferme din țară. La obținerea acestor rezultate au contribuit și programele făcute de Naturevo, companie cu care Agrimat colaborează de mai mulți ani, după cum spun Tuchiluș.

CITEȘTE ȘI Producții de cereale în 2016, a doua cea mai mare din istorie

Spre deosebire de alți agricultori, care sunt nevoiți să vândă recolta chiar de la ‘’capul tarlalei’’, deoarece nu dețin spații de depozitare, Tuchiluș nici nu se gândește la asa ceva, mai ales că are spații de depozitare cu o capacitate de circa 15.000 de tone, unde poate stoca producția în așteptarea unor prețuri mai bune. La grâu speră să obțină măcar 70 de bani pe kilogram, astfel încât la o producție de 6 tone la ha și costuri de 2.600 de lei, această cultură să fie rentabilă. Condiția este însă ca grâul să fie de calitate, pentru că altfel, prețurile vor fi cu mult mai mici.

‘’Vrem să fim rentabili, dar nici nu știm cât va fi prețul la grâu….l-am vândut și cu 0,9 lei/kg și cu 0,85 lei/kg, 0,75 lei/kg și cu 0,6 lei/kg în acest an. Dacă ai sub 11 sau 12 proteină te aștepți la 0,45 lei/kg la grâu în acest an. Noi ne străduim să investim în cultură, să avem calitate și drept urmare și un preț bun…Nu poti să îți faci însă un orizont și o perspectivă..noi îl depozităm, speculăm prețurile și perioada când vindem”, a declarat Tuchiluș.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.