Un producător de cireșe din Brăila exportă 80% din producție

0
- Reclamă -

Compania Comly, care deține o fermă pomicolă ce se întinde pe circa 200 ha în zona Lacu Rezii, la 5 km de oraşul Insurăţei, din judetul Brăila, a atins o performanță  unică pentru producătorii locali: exportă circa 80% din producție pe piețele din Europa.  Un procent, cu care puțini se pot lăuda.

Vali Barbu, economist de meserie și persoana care se ocupă de administrarea business-ului, spune că în condițiile în care costurile de producție sunt foarte mari, deoarece compania lucrează cu produse de top pentru realizarea tramentelor fito-sanitare, nu-și poate permite să vândă cireșele, de exemplu, pe piața internă cu 3 lei/kg către supermarketuri, când costurile sunt de cel puțin 4 lei/kg. Retailerii pot să practice aceste prețuri deoarece aduc produse ‘’second – hand’’ din toată Europa, refuzate de toată lumea,  pe care le bagă la promoții în România, povestește legumicultorul,

‘’Noi folosim ca îngrășământ foarte multă materie organică, undeva la 30 de tone la hectar, provenită din ferme mici, unde nu se folosesc detergenți  ……de aceea și marfa are un gust mai bun față de oferta de pe piață. Avem cerere an de an, dar cu eforturi foarte mari. Nu doar cheltuielile sunt foarte mari, ci și riscurile. Dacă ai pierdut jumătate din producție, ești pe pierdere’’, a declarat  Vali Barbu, administratorul Comly Insurăței pentru ziariștii invitați de firma Naturevo la un tur pe la mai multe ferme din țară cu care distribuitorul de input-uri lucrează.cirese

Din păcate, acest lucru s-a întâmplat în 2016, când pierderile sunt de 90% la cireș și cais, fiind cuantificate la câteva sute de mii de euro, banii pe care Barbu nu-i mai poate recupera, deoarece societățile de asigurări refuză să asigure plantațiile de pomi la îngheț sau ploi torențiale, fenomene specific acestui an. Noroc cu soiul Regina (cireșe), care a înflorit mai greu și care este singurul care are o producție care să permită supraviețuirea firmei în acest an greu.

Cireșele se vând pe piața externă, chiar și cu 5 euro/kg, în țări precum Olanda, Suedia sau Marea Britanie, ajungând până și pe mesele de a curțile regale din Suedia sau Marea Britanie.  Comly deține o fermă pomicolă care se întinde pe circa 200 ha, din care aproape 90 ha reprezintă plantaţia superintensivă de cireși, caiși, piersici, meri, pruni și viță de vie. Materialul pomicol este de ultimă generaţie, importat din Italia şi Olanda, iar tratamentele se realizează după un program realizat de Naturevo.

 

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.