Creșterea vacilor de lapte este unul dintre sectoarele cu cele mai multe probleme în prezent. Fermierii se confruntă cu tot felul de probleme, de la încasarea subvenției, prețul mic de achiziție oferit de procesatori, până la incertitudinea contractelor cu aceștia. Tocmai de aceea, în ultima vreme tot mai mulți se gândesc să-și unească forțele în cooperative, ba chiar să înființeze și unități de procesare pentru a nu mai sta la mâna multinaționalelor.
Dacă la cereale, existența unei astfel de cooperative este benefică în primul rând pentru că permite agricultorilor obținerea unor prețuri mai bune la input-uri, când vine vorba de vaca de lapte, aici miza este procesarea. Gavrilă Tuchiluș, fondatorul Agrimat Matca, spune că alături de alți doi fermieri din zona Galați, vrea să constituie o astfel de cooperativă cât mai curând, iar în circa doi ani să poată sa iasă pe piață cu primele produse (lapte, brânzeturi etc.).
CITEȘTE ȘI Legumicultor Vidra: Jumătate din roșii le vând în piață, restul le dau la supermarket
Iar ca el gândesc și alți fermieri, care nemulțumiți de prețul mic de achiziție a laptelui (în jur de 0,7 lei pe litru, în cele mai fericite cazuri, în condițiile unor costuri de producție de 1,2 lei/litru), s-au orientat deja în acest sens. Drumul a fost deschis de către Mihai Ciurea, care în urmă cu câțiva ani a fondat cooperativa Someș – Arieș, prima cooperativă agricolă a crescătorilor de vaci cu lapte înfiinţată după 1989 în zona Transilvaniei, trecând la partea de procesare. Exemplul lui a fost urmat și de alți crescători, la momentul actual existând deja cinci astfel de cooperative.
La Matca, fabrica va avea o capacitate de procesare de circa 60.000 de litri pe zi, lapte colectat de la membrii cooperativei. ‘’Fermierii vor scăpa astfel de mutinaționalele care iau laptele când vor și la ce preț doresc’’, după cum afirmă Tuchiluș.