Legumicultor Vidra: Jumătate din roșii le vând în piață, restul le dau la supermarket

2
- Reclamă -

Localitatea Vidra, situată la circa 20 km distanță de Capitală, este un important bazin legumicol al țării, care aprovizionează într-o mare măsură piața Capitalei.

Aici, ocupația de bază este legumicultura, mai mult de jumătate din populația localității ocupându-se cu această activitate. Spre deosebire de alți ani în care locuitorii din Vidra se orientau spre mai multe specii de legume, acum cea mai mare parte preferă să pună tomate, în general, pentru că aduc mai mulți bani, după cum susține Gheorghe Cernicenco, un legumicultor din localitate, catre muncește circa 2.000 mp de solar. El spune că vinetele nu mai sunt rentabile din cauza prețului scăzut, dar și a producției mici, afectată de dăunători. În zonă se mai cultivă salată, ardei și castraveți (în proporție mai mică, ce-i drept).

‘’Jumătate din roșii le vând la tarabă, iar jumătate la supermarket. La magazin se cere un anumit soi, pe când la tarabă se vinde orice, iar prețul este mai bun’’, afirmă Cernicenco, care este membru al cooperativei Legume de Vidra.

Spre deosebire de el, mulți legumicultori preferă însă să vândă roșiile în piața en-gros de la Pucheni (situată la periferia Capitalei) către intermediari la un preț de 1,5-2 lei/kg (valoare practicată de la începutul lunii iunie), în condițiile în care costul de producție este de 2,2 lei pe plantă. Ca să acoperi cheltuielile trebuie să ai o producție de cel puțin un kilogram de roșii pe plantă, povestește Cernicenco.

Producția de tomate din acest an a fost bună, iar în două săptămâni se termină primul ciclu de tomate. După aceea, legumicultorul  pregătește producția de tomate pentru toamnă, care speră să fie cel puțin la același nivel.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.