Controalele APIA și efectele lor în piață

0
- Reclamă -

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu data de 23 iunie 2016, de când a început procedura de avizare la plată a fermierilor ale căror cereri unice de plată depuse în cadrul Campaniei 2015 au făcut obiectul controalelor pe teren (clasic, teledetecție, ecocondiționalitate) și până astăzi, 28 iunie, au fost autorizați un număr de 30.404 fermieri cu o sumă totală de 79,38 milioane euro.

Astfel, suma totală autorizată la plată pentru cererile unice din Campania 2015 pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA, Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală – FEADR și Buget Național)este de 1,33 miliarde de euro pentru un număr de 829.307 beneficiari.

APIA nu spune însă nimic despre urmările întârzierilor la plata subvențiilor de care au avut parte fermierii care au fost ‘’onorați’’ cu aceste controale  Un astfel de caz este cel al lui Gavrilă Tuchiluș, adminsitratorul Agrimat Matca, care declara la finele săptămânii trecute că nu a primit niciun ban din subvenție, atât pe sectorul vegetal, cât și pe cel animal. Urmarea: a fost nevoit să întrerupă programul de investiții.

“Noi la acest moment, n-am luat nicio subvenție, nici la vacă, nici la cultura mare….. Cu sguranță că banii pe care îi luam din subvenție îi investeam.  Am un siloz în curs de finalizare și am oprit lucrările, dacă aveam banii îl realizam, așa cum am procedat în 2012 când luam subvențiile la timp. Cu cele 2,5 milioane de euro am putea să investim și în irigații, în instalațiile autopropulsate, astfel încât să putem avea o producție sigură și stabilă” spune Tuchiluș.

Potrivit APIA, în data de 27 iunie 2016 a fost plătit și ajutorul excepţional, cu caracter termporar, acordat fermierilor din sectorul laptelui şi al produselor lactate, ajutor reglementat de HG nr. 160/16.03.2016, în sumă totală de 8.773.154 euro pentru un număr de 17.014 cereri.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.