Cerealcom Dolj își vrea înapoi garanția de 500.000 de euro dată egiptenilor

0
- Reclamă -

După ce egiptenii au refuzat să-i mai cumpere 63.000 de tone de grâu contractate aflate în portul Constanța, pe motiv că acesta conține urme de cornul secarei, patronul Cerealcom Dolj, Mihai Anghel, nu se lasă.  El a cerut autorităților de la Cairo să-i înapoieze aproximativ 500.000 de dolari, sumă care constituie garanţia pentru livrarea refuzată de egipteni, potrivit Bloomberg.

În urmă cu câteva zile, patronul Cerealcom a trimis o scrisoare către Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt (GASC) în care cere returnarea garanţiei, cunoscută sub denumirea de bond de performanţă.

„Vom respecta întotdeauna termenii contractuali şi aveam intenţia de a efectua livrarea, dar nu ni s-a permis. De vreme ce nu a fost vina noastră credem că ar trebui să ne fie returnată garanţia”, a declarat Mihai Andrei Anghel, responsabil pentru relaţiile internaţionale la Cerealcom Dolj.

Cerealcom Dolj şi egiptenii

Egiptul a ajuns la un acord în iulie privind cumpărarea unei cantități de 63.000 de tone de grâu românesc de la Cerealcom Dolj. Condiția pusă a fost să existe un conţinut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional. Ulterior, oficialii egipteni au introdus o interdicţie la importul de grâu, care conţine chiar şi un conținut foarte mic de cornul secarei.

În cazul  Cerealcom Dolj, grâul refuzat avea un conţinut de cornul secarei de 100 de ori mai mic decât standardul internaţional.

Autoritățile române au luat apărarea producătorului de cereale din Segarcea, pecizând că practicile egiptenilor nu sunt altceva decât o „presiune” asupra prețului mărfii.

- Reclamă -

„Din punct de vedere calitativ, grâul românesc respectă toate condițiile de calitate, nivelul de infestare cu ciuperca fitoparazită „cornul secarei” fiind sub 0,05%. În situaţia particulară a operatorului român, procentul de infestare cu ciuperca în cauză a fost de 0,0001%, deci de o mie de ori mai mic decât limita maximă admisă, care este de 0,1%. Considerăm că practicile importatorului egiptean nu au în vedere calitatea grâului, cât intenția de a mări presiunea asupra prețului mărfii deja contractate, grâul românesc îndeplinind condițiile de calitate solicitate pe piața cerealelor”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

cerealeCine este Cerealcom Dolj

Grupul Cerealcom este unul dintre cele mai de succes afaceri româneşti din domeniul agriculturii. Grupul cuprinde patru companii care operează în partea de Sud Vest a României, acoperind cultivarea şi comercializarea cerealelor, a plantelor oleaginoase atât pe piaţa românească cât şi internaţională, în ţări ca Grecia, Italia, Germania, Cipru, Spania, Turcia, Egipt sau Libia.

Citeşte şi Rusia se pregătește pentru exporturi masive de grâu

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.