Dieta umană influențează decisiv mediul înconjurător

0
comert / legume fructe
comerț
- Reclamă -

O dietă bogată în fructe şi legume este mult mai prietenoasă cu mediul în comparaţie cu cea bogată în produse de origine animală, aceasta este concluzia cercetătorilor.

Un studiu pe această temă, publicat în  jurnalul „Frontiers in Nutrition” analizează impactul asupra mediului atât a obiceiurilor alimentare cât şi a sistemelor de producţie agricolă. Potrivit Agerpres, oamenii de ştiinţă care au lucrat la acest studiu efectuat pe un număr de peste 34.000 de adulţi din Franţa au monitorizat preferinţele alimentare ale acestora – produse pe bază de plante sau de origine animală – şi au evaluat impactul alegerilor lor asupra mediului în funcţie de trei indicatori: emisia de gaze cu efect de seră, necesarul energetic cumulativ şi gradul de ocupare al terenurilor.

Dietele bazate pe un consum redus de produse de origine animală, aşa cum se arată şi în recomandările Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, sunt mai sustenabile deoarece necesarul energetic pentru creşterea animalelor şi nivelul de emisii de gaze cu efect de seră sunt mai reduse, se arată în cercetare. În plus, cercetătorii au descoperit şi alte beneficii semnificative pentru mediu ale consumului de produse ecologice.

O lume cu oameni sănătoși  ar fi una și mai puţin poluată

 

Pe aceeași temă, în urmă cu un an se ajungea la concluzia că o lume cu oameni sănătoși  ar fi una și mai puţin poluată. Concluzia a fost trasă în urma unui  studiu efectuat de Thomson Reuters Foundation, legat de obiceiurile alimentare ale oamenilor. Studiul publicat în jurnalul ”The Lancet Planetary Health” se referă la India, dar concluziile sunt valabile pentru întreaga planetă.

Astfel , dacă oamenii și-ar schimba obiceiurile alimentare și ar consuma mai multe legume și fructe și mai puțin cereale și carne  s-ar putea face economii consistente la apă  și ar fi reduse  emisiile de gaze cu efect de seră care contribuie la creșterea temperaturilor pe glob.  Cercetarea, care ia în considerare schimbarea obiceiurilor alimentare pentru economisirea apei, a descoperit că utilizarea acesteia ar putea fi redusă cu până la 30% prin scăderea consumului de cereale, produse lactate și carne de pasăre și înlocuirea acestora cu fructe și legume. Cel mai bun tip de dietă ar presupune de asemenea înlocuirea fructelor a căror producție necesită irigații, precum strugurii, guava și mango, cu anumite culturi mai eficiente din punct de vedere al consumului de apă, precum pepenii, portocalele și papaya.

- Reclamă -

De asemenea, schimbările din alimentație ar contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare și de cancere, dar ar contribui și la protejarea planetei prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 13%.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.