Scandalul „dublu standard”, campanie de testare a alimentelor lansată de Comisia Europeană

0
dublu-standard-alimente

Comisia Europeană a decis să ia primele măsuri, după ce au apărut dovezi clare că anumite produse alimentare au o calitate mai slabă în ţările din estul Europei. Astfel, CE va lansa în luna mai o campanie de testare a produselor alimentare în 16 ţări UE. Marile lanțuri de magazine retail vor fi atent monitorizate în cadrul acestei campanii.

Vera Jourova, comisarul UE pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen, a făcut un anunț legat de această investigație:  „Protocolul comun de testare ar trebui să fie gata până în luna aprilie. În luna mai, ar urma să fie lansată o campanie de testare, cu participarea a cel puţin 16 ţări (selectate pe criterii geografice şi de mărime). Testele vor include formarea unui coş comun de produse comercializate în cele mai multe dintre statele membre; vor fi efectuate verificări privind compoziţia chimică şi gustul. Sperăm să prezentăm primele rezultate înainte de sfârşitul anului 2018”.

În țara noastră un studiu  comparativ realizat anul trecut de Ministerul Agriculturii a scos în evidenţă diferenţe la 9 dintre cele 29 de probe analizate.

Polonia, Slovacia, Cehia și Ungaria au criticat la rândul lor mai mulți producători mari de alimente pentru că produse vândute sub aceeași marcă sau o calitate net  inferioară în Europa de Est.

 

Citește și: Dieta umană influențează decisiv mediul înconjurător

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here