Convergența subvențiilor agricole, un vis spulberat

0

După cum se știe, subvențiile agricole pe care le primesc fermierii români sunt departe de ceea ce beneficiază agricultorii din statele occidentale, la acest moment sunt chiar mai mici de jumătate, în unele cazuri. Din păcate, ajutorul nu va crește  prea mult nici în viitor, adică după 2020 când va intra în vigoare viitoarea Politică Agricolă Comună, după câte se întrevede.

Așa că despre convergența subvențiilor agricole despre care s-a tot vorbit la momentul aderării României la UE – exista chiar și un grafic pe ani în acest sens –ce să mai vorbim? Toata lumea face abstracție de ea, iar până la urmă occidentalii nu-și văd decât de propriile interese. După câte se pare, olandezii se arată cei mai înverșunați dușmani ai unei eventuale egalizări a nivelului subvențiilor pentru toate statele membre UE. Și de ce să ne mire, când știm bine cine s-a opus cel mai mult intrării României în Schengen.

Pentru că este clar că fermierii români nu vor fi niciodată pe picior de egalitate cu omologii lor din statele mai dezvoltate, oficialii români s-au gândit să scoată și ei tot ce mai pot în condițiile date. Mai bine zis să susțină plafonarea ajutorului la nivelul mediu al subvențiilor din UE, adică undeva la 260 euro/ha, după cum a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor.  Nu este corect, dar tot mai câștiga ceva, până la urmă ceva…..Acum, de exemplu, primesc undeva la 180 euro/ha.

Citește și despre cum au dat aleși cu piciorul la apa pentru irigații Legea irigaţiilor, respinsă de Parlament

Și să nu vă gândiți că doar fermierii români sunt nemulțumiți, toată lumea are de obiectat ceva. Francezii de exemplu, se plâng că li se reduc subvențiile, iar nemții (320 euro/ha) și italienii (450 euro/ha) primesc mai mulți bani

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here