5 secrete ale unei culturi de pepene reușite – cum obții producții de calitate 

2
Many large sweet green watermelons lying in a row.
- Reclamă -

În zilele călduroase de vară, gustul delicios și prospețimea pepenilor ne încântă papilele gustative și ne aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Însă, cum ne putem asigura că vom avea o cultură reușită de pepeni?

În acest articol, vei descoperi cinci secrete esențiale pentru a avea parte de o recoltă de pepeni bogată și de înaltă calitate.

1. Alegerea soiului și a tipului de sol

Dacă vrei să ai o cultura de pepene reușită, în primul rând, trebuie să alegi soiul potrivit și tipul de sol. Există două soiuri de pepene, ambele cu originea în Africa, și anume:

 • pepenele verde – Citrullus vulgaris;
 • pepenele galben – Cucumis melo.

La rândul lor, acestea se împart în mai multe tipuri de soiuri în funcție de perioada lor de coacere. Este important să alegi un soi de pepene potrivit zonei tale și să ții cont de caracteristicile și cerințele specifice ale fiecăruia.

În ceea ce privește solul, trebuie să știi că pepenii preferă unul:

 • nisipos;
 • nisipo-lutos;
 • luto-nisipos.

De asemenea, este necesar ca solul să aibă pH-ul cuprins între 5,5 și 7,5 . Astfel, pepenii se pot dezvolta în condiții optime.

- Reclamă -

2. Respectarea particularităților plantelor

Pepenii au nevoie de căldură pentru a se dezvolta optim. Temperatura minimă necesară este de 15 grade Celsius, iar cea maximă suportată este de 40 de grade Celsius. Pentru germinarea și înflorirea semințelor, pepenii necesită o temperatură cuprinsă între 25 și 30 de grade Celsius pe timpul zilei, iar pe timpul nopții între 15 și 20 de grade Celsius.

În ceea ce privește lumina, aceștia au nevoie de o cantitate mare, de până la 14 ore pe zi. În privința apei, este necesară irigarea regulată pentru a se dezvolta corespunzător. Este important să eviți udatul excesiv, deoarece umiditatea prea mare poate cauza apariția bolilor și poate afecta calitatea pepenilor.

Răsadurile de pepene se pot planta în câmp, după data de 10 mai, deoarece atunci temperatura este optimă. Pentru o recoltă mai timpurie sau în regiunile cu climă mai rece, pepenii pot fi plantați în sere.

Diferențele dintre pepenii verzi și cei galbeni:

 • gustul și textura – pepenii verzi sunt mai crocanți și mai suculenți, iar cei galbeni au o pulpă mai moale, o aromă mai dulce și parfumată;
 • perioada de maturizare – pepenii verzi necesită mai mult timp pentru a se dezvolta complet, iar pepenii galbeni pot fi recoltați mai devreme.

3. Utilizarea unor semințe sau a unor răsaduri de calitate

Culturile de pepeni pot fi obținute prin răsaduri sau prin semințe, iar acest aspect determină obținerea unei recolte timpurii sau târzii. Producerea răsadurilor se realizează din luna martie, depunând semințele în cuiburi nutritive. În ceea ce privește semănatul, îl poți începe atunci când solul are 15 grade Celsius.

Pentru ambele tehnologii de cultivare este necesar să ai semințe de calitate, care să fie tratate împotriva bolilor. Utilizarea semințelor sau a răsadurilor de calitate asigură o germinare și o creștere sănătoasă a plantelor, ceea ce duce la producții de calitate superioară.

4. Aplicarea măsurilor fitosanitare eficiente

Pepenii sunt susceptibili la diverse boli și dăunători. Pentru protejarea culturii de aceste probleme, este important să aplicăm măsuri preventive și de combatere, precum tratamentele cu fungicide, în funcție de necesități. De exemplu, fungicidul Dagonis este ușor de folosit, asigură protecție îndelungată și producții de bună calitate.

De asemenea, este recomandată efectuarea unor lucrări de întreținere, precum:

 • răritul;
 • prășitul;
 • mulcirea;
 • aplicarea fertilzantilor.

5. Respectarea momentului optim de recoltare

Pentru a recolta pepenii, verifică semnele de coacere:

 • coaja lucioasă;
 • sunet înfundat la lovire;
 • codița uscată.

Recoltarea se face manual, tăind codița cu grijă. Pepenii pot fi depozitați timp de până la 6 săptămâni la 3-7 grade Celsius într-un loc răcoros.

Așadar, acordând atenție acestor detalii și aplicând practicile adecvate, fermierii pot obține recolte bogate și de înaltă calitate.

Sursa foto: Shutterstock

- Reclamă -

2 comentarii

 1. […] În zilele călduroase de vară, gustul delicios și prospețimea pepenilor ne încântă papilele gustative și ne aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Însă, cum ne putem asigura că vom avea o cultură reușită de pepeni? În acest articol, vei descoperi cinci secrete esențiale pentru a avea… Cititi mai multe aici: 5 secrete ale unei culturi de pepene reușite – cum obții producții de calitate  […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.