Dealul Istriţa: 50 de hectare de pădure de pin mistuite de flăcări, reîmpădurite cu foioase

2
Dealul Istriţa
- Reclamă -

Pe cele 50 de hectare de pădure de pin mistuite de flăcări în urma incendiului puternic din anul 2022, care a avut loc pe Dealul Istriţa, va fi amenajată în 2024 cu o pădure de foioase, anunţă Direcţia Silvică Buzău.

În primăvara anului 2022, zeci de hectare de pădure de pin au fost cuprinse de flăcări în urma unui incendiu de vegetaţie uscată scăpat de sub control, fiind mobilizate la acel moment forţe din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, Vrancea, Prahova şi Unităţii Speciale de Intervenţie Ciolpani, intervenţia de stingere desfăşurându-se pe durata mai multor zile.

Vezi și Măsuri pentru reîmpădurirea României

Potrivit Direcţiei Silvice Buzău, în acest moment sunt efectuate demersuri pentru obţinerea documentaţiei astfel încât, din anul 2024, să se demareze lucrări de împădurire în zona afectată. Pădurea de pin va fi înlocuită cu una de foioase, au precizat specialiştii, ţinând cont şi de faptul că incendiul s-a manifestat violent ca urmare a caracteristicilor speciilor de răşinoase.

„Noi am demarat toate acţiunile specifice, urmează să facem şi împădurire. Incendiul a cuprins aproape toată suprafaţa şi a afectat aproape toţi arborii. Ocolul Silvic Buzău este în reamenajare, în momentul de faţă se desfăşoară lucrările pe teren de reamenajare în baza cărora se va stabili soluţia tehnică privind sortimentul de specii care va fi folosit pentru reîmpădurire pe Dealul Istriţa. Nu se va mai interveni cu pin, el a fost introdus în afara arealului. În niciun caz nu se va mai interveni cu răşinoase acolo. Se vor pune cel mai probabil foioase. Soluţia tehnică va fi definitivă odată cu conferinţa a doua de reamenajare care va avea loc în primăvara anului 2024. Acolo au ars în jur de 50 de hectare, dar suprafaţa afectată a fost mult mai mare”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Silvice Buzău, Constantin Moiseanu.

Vezi și Romsilva a vândut de 34 de milioane de lei fructe de pădure în 2022

- Reclamă -

Pădurea de pe Dealul Istriţa a fost cuprinsă de flăcări în urma unui incendiu de vegetaţie uscată. După mai bine de un an, autorităţile încă nu au dat de urma persoanelor care s-ar face vinovate pentru arderea necontrolată a suprafeţei împădurite.

„În cauză, poliţiştii continuă cercetările, sub coordonarea parchetului, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, pentru identificarea persoanelor implicate şi luarea măsurilor legale”, a transmis IPJ Buzău, pentru AGERPRES.

În luna martie a anului trecut, o suprafaţă de 500 de hectare de vegetaţie uscată, dar şi alte câteva zeci de hectare de pădure de pin din zona localităţilor Breaza şi Pietroasele, situate pe Dealul Istriţa, au fost cuprinse de un incendiu puternic, cel mai mare de acest tip din România, în ultimii ani. Pentru stingerea incendiului au fost efectuate mai multe transporturi de apă, pe cale aeriană, cu ajutorul a două aeronave Spartan C-27 din cadrul Bazei 90 Otopeni din dotarea Forţelor Aeriene Române.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Pe cele 50 de hectare de pădure de pin mistuite de flăcări în urma incendiului puternic din anul 2022, care a avut loc pe Dealul Istriţa, va fi amenajată în 2024 cu o pădure de foioase, anunţă Direcţia Silvică Buzău. În primăvara anului 2022, zeci… Cititi mai multe aici: Dealul Istriţa: 50 de hectare de pădure de pin mistuite de flăcări, reîmpădurite cu foioase […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.