Panouri fotovoltaice și producție agricolă pe același teren testate în România

3
Engie şi Amazon deschis agrovoltaică din Italia
Engie şi Amazon, fermă agrovoltaică din Italia
- Reclamă -

În Italia, fermele agrovoltaice sunt deja investiții de miliarde de euro. În România, acest gen de co-producție este la început, dar este la fel de promițător în privința randamentelor și a profitabilității.

AgriCloud, o companie care oferă servicii de monitorizare a fermelor vegetale și cu animale, folosind tehnologia IoT, va finaliza până în 2026 mai multe proiecte care vor permite fermierilor și deținătorilor de podgorii să producă energie verde, din panouri solare, pe terenuri pe care le folosesc și pentru producție. Potrivit unei analize a companiei, o astfel de soluție crește productivitatea terenurilor cu 70%. Compania colaborează în acest sens și cu Universitatea de Științe Agronomice din București (USAMV).

Două asociații profesionale de fermieri, care exploatează împreună  un număr de 4.000 de hectare în S-E României și șase podgorii din zona Valea Călugărească care administrează 1.300 de hectare, vor ajunge să producă în 2026 650 MWh, utilizând un sistem nou ce permite montarea panourilor fotovoltaice deasupra terenului ce poate fi în continuare cultivat sau folosit pentru creșterea animalelor.

Conceptul, denumit agrivoltaic, este implementat de AgriCloud, o companie care oferă servicii de monitorizare a fermelor folosind tehnologia IoT și care lucrează începând cu luna iunie anul acesta și cu USAMV pentru dezvoltarea proiectului. Compania implementează conceptul agrivoltaic și în Bulgaria și Republica Moldova.

„Vom monta panouri pe o suprafață de 2.900 hectare (din cele 4.000 exploatate de asociații n.red.). Proiectele se vor vor finaliza etapizat, începând cu 2024 și estimam să finalizăm în 2026. În Romania, proiectele se vor face în zona de Sud-Est și în Vestul țării, iar în Republica Moldova în zonele de dezvoltare Centru și Sud. Capacitățile instalate sunt de la 0,5 MW până la 8 MW”, a declarat Marcel Ionescu, CEO AgriCloud.

Potrivit acestuia, compania lucrează cu USAMV din luna iunie 2023, rolul proiectului fiind unul educațional. „Studenții, noi agronomii putem intra astfel în contact cu noile tehnologii pentru a vedea beneficiile”, mai spune managerul.

- Reclamă -

Ce presupune agrivoltaic, sistemul care crește productivitatea terenurilor cu până la 70%

Ideea de agrivoltaic presupune utilizarea panourilor solare în agricultură pentru a produce energie, cât și posibilitatea de a produce hrană, pe același teren. Acest concept implică montarea panourilor solare la o înălțime mai mare decât cultura existentă pe sol, lăsând solul de sub panouri disponibil pentru producția agricolă. Potrivit companiei, o astfel de soluție crește productivitatea terenurilor cu 70%.

Soluția permite reducerea pierderilor de umiditate din sol cu până la 40%. În plus, apa utilizată pentru curățarea panourilor solare poate fi apoi reciclată pentru irigarea culturilor, vegetația de sub panouri are un stres termic redus și crește eficiența energetică a panourilor.

Animalele și culturile de sub panouri necesită, de asemenea, mai puțină apă. Un studiu la care face referire compania a constatat că, pe măsură ce temperaturile au crescut la sfârșitul primăverii, mieii care se plimbau sub panouri solare necesitau cu aproape un litru mai puțină apă pe zi decât mieii care pășunau pe câmpuri deschise.

ferma agrovoltaica
ferma agrovoltaica
ferma agrovoltaica
ferma agrovoltaica

Vezi și Engie şi Amazon au deschis cea mai mare fermă agr ovoltaică din Italia

“Toate aceste beneficii apar, însă, doar dacă aceste sisteme sunt realizate la parametrii optimi – atât pentru dispunerea panourilor solare astfel încât să poată capta și produce cât mai multă energie, cât și pentru plante care trebuie să beneficieze de anumiți parametrii pentru creștere.

Nu poți merge pur și simplu pe un teren și să montezi panouri în modul obișnuit, ci trebuie făcute niște analize. În acest sens, AgriCloud derulează deja împreună cu USAMV București un proiect de cercetare și, împreună cu un grup de fermieri din sud-est-ul României și un număr de podgorii din zona Valea Călugărească, pregătește un proiect de 650 MW, utilizând sistemul agrivoltaic”, mai spune  Marcel Ionescu.

Investițiile în sistemele agrivoltaice pot fi finanțate printr-o schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Costurile deductibile, în cadrul acestei linii de finanțare sunt: până la 1 milion de euro pentru primul MW instalat, iar apoi până la 500.000 de euro pentru ce de al doilea MW instalat.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] În Italia, fermele agrovoltaice sunt deja investiții de miliarde de euro. În România, acest gen de co-producție este la început, dar este la fel de promițător în privința randamentelor și a profitabilității. AgriCloud, o companie care oferă servicii de monitorizare a fermelor vegetale și cu… Cititi mai multe aici: Panouri fotovoltaice și producție agricolă pe același teren testate în România […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.