500.695 hectare în 37 de judeţe afectate de secetă / Daea: avem la MADR tabloul de comandă

1
- Reclamă -

Suprafaţa afectată de secetă a ajuns marţi la 500.695 hectare în 37 de judeţe, de la 469.165 hectare, raportate luni, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

 

Principalele culturi afectate sunt: grâu şi triticale – 193.644 ha, porumb – 140.708 ha, floarea soarelui – 71.753 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară – 29.780 ha, rapiţă – 27.143 ha, soia – 11.346 ha, plante furajere – 12.882 ha şi mazăre – 1.091 ha.

Situaţia suprafeţelor calamitate pentru care s-au întocmit procese verbale de constatare este în curs de finalizare la prefecturi pentru culturile de toamnă recoltate la care s-a încheiat raportarea pe 30 august 2022. MADR precizează că pot exista modificări la unele culturi în ceea ce priveşte suprafaţa afectată, după centralizarea proceselor verbale transmise de prefecturi, rezultând astfel suprafeţe mai mici faţă de raportările anterioare.

Cele 37 de judeţe care au raportat pagube din cauza secetei sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, zona municipiului Bucureşti, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

Vezi și 800 de fermieri au semnat petiţia prin care se solicită autorităţilor finanţarea irigaţiilor

- Reclamă -

Ministrul vrea irigații cât mai repede

Ministrul Agriculturii, Petre Daea monitorizează stadiul de execuţie a lucrărilor, astfel încât, cu implicarea fermierilor şi a constructorilor, termenele de punere în funcţiune să fie respectate întocmai.

Este necesară o planificare riguroasă a viitoarelor investiţii în zonele neirigate, pentru a da fermierilor predictibilitate în programarea înfiinţării culturilor.

„Vreau să vă asigur că toate obiectivele de investiţii sunt în atenţia mea, pentru că avem la MADR tabloul de comandă. Astfel că, graficul de execuţie al lucrărilor este urmărit îndeaproape, inclusiv la faţa locului, când merg în teren. Am ţinut foarte mult să avem discuţii punctuale pentru fiecare zonă din ţară, pentru ca lucrările de investiţii să se încheie în termenele stabilite şi să nu existe niciun fel de întârzieri”, a afirmat ministrul Daea în cadrul unei întâlniri cu fermierii, membri ai Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii..

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Suprafaţa afectată de secetă a ajuns marţi la 500.695 hectare în 37 de judeţe, de la 469.165 hectare, raportate luni, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).   Principalele culturi afectate sunt: grâu şi triticale – 193.644 ha, porumb – 140.708 ha, floarea soarelui… Cititi mai multe aici: 500.695 hectare în 37 de judeţe afectate de secetă / Daea: avem la MADR tabloul de comandă […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.