A fost creat primul vaccin pentru insecte în încercarea de a salva albinele

1
- Reclamă -

Oamenii de ştiinţă din Finlanda au dezvoltat un vaccin comestibil despre care afirmă că reprezintă primul din lume ce protejează albinele, conceput în speranţa de a opri declinul acestor populaţii de insecte, fapt ce ar putea provoca o criză alimentară mondială.

Albinele contribuie la polenizarea a 90% din principalele culturi agricole din lume, însă în ultimii ani, acestea au fost decimate de “sindromul colapsului coloniilor de albine”, o maladie misterioasă. Au fost acuzaţi acarienii, pesticidele, virusurile şi ciupercile, dar şi combinaţii între aceşti factori.

Potrivit ONU, peste 40% dintre polenizatorii nevertebraţi, în special albinele şi fluturii, sunt ameninţaţi cu dispariţia. Oamenii de ştiinţă au avertizat că acest declin vertiginos ar putea să determine o creştere a preţurilor produselor alimentare şi un risc de apariţie a unor penurii de alimente.

Pesticidele creează dependență pentru albine într-un mod similar cu nicotina

Noul vaccin, creat de o echipă de cercetători de la Universitatea Helsinki, furnizează albinelor rezistenţa necesară pentru a lupta împotriva unor maladii microbiene grave, potenţial mortale pentru comunităţile de insecte polenizatoare.

Cercetătorii finlandezi numesc vaccinul “PrimeBEE” și spun că poate fi administrat reginei albine printr-un pătrat de zahăr.

- Reclamă -

“Dacă am putea să salvăm chiar şi o mică parte din populaţiile de albume prin această invenţie, cred că am face o faptă bună şi am salva puţin lumea. Chiar şi o creştere de 2-3% a populaţiei de albine ar fi ceva uriaş”, a declarat Dalial Freitak, cercetătoarea aflată la conducerea acestui proiect.

Vaccinul este încă în curs de testare de siguranţă, iar dezvoltatorii lucrează la lansarea unei afaceri pentru produs, potrivit unui comunicat de presă. Dar omul de știință Dalial Freitak, care a lucrat la vaccin, spune că medicamentul ar putea fi un progres.

Uniunea Europeană şi Canada au votat pentru interzicerea neonicotinoidelor, după ce mai multe studii au demonstrat că aceste substanţe sunt nocive pentru reproducerea albinelor.

sursa: green-report.ro

Citeşte şi Ion Ţiriac ar putea fi afectat de pesta porcină

 

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Oamenii de ştiinţă din Finlanda au dezvoltat un vaccin comestibil despre care afirmă că reprezintă primul din lume ce protejează albinele, conceput în speranţa de a opri declinul acestor populaţii de insecte, fapt ce ar putea provoca o criză alimentară mondială. Albinele contribuie la polenizarea… Cititi mai multe aici: A fost creat primul vaccin pentru insecte în încercarea de a salva albinele […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.