Acord politic împotriva practicilor comerciale neloiale

3

Parlamentul European, Consiliul şi Comisia au ajuns la un acord politic cu privire la un nou set de reguli care vor garanta, pentru toţi fermierii din UE şi pentru o mare majoritate a companiilor agroalimentare din UE, protecţia împotriva practicilor comerciale neloiale, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Noua legislaţie europeană va acoperi produsele agricole şi alimentare comercializate în cadrul în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente şi va interzice, pentru prima dată, până la 16 practici comerciale neloiale impuse în mod unilateral de un partener comercial.

Practicile comerciale neloiale care urmează a fi interzise sunt plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor şi obligarea furnizorului la plata produselor irosite. Alte practici vor fi permise numai dacă fac obiectul unui acord prealabil, clar şi lipsit de ambiguitate între părţi: faptul că un cumpărător returnează unui furnizor produsele alimentare nevândute; faptul că un cumpărător impune unui furnizor o plată pentru garantarea sau menţinerea unui acord de furnizare pentru produse alimentare; faptul că un furnizor plăteşte pentru promovarea sau comercializarea produselor alimentare vândute de cumpărător.
Acordul convenit se va aplica tuturor celor implicaţi în lanţul de aprovizionare cu alimente a căror cifră de afaceri maximală este de 350 milioane euro, cu nivele diferite de protecţie oferite sub acest prag. Noile reguli vor acoperi retailerii, procesatorii de produse alimentare, angrosiştii, cooperativele sau organizaţiile de producători, sau producătorii izolaţi care se vor angaja sau una din practicile neloiale identificate.

Executivul comunitar subliniază că punerea în practică a acestor reguli nu va conduce la majorări de preţuri pentru consumatori. Cu prilejul consultării publice derulate de Comisie înaintea prezentării propunerii sale, organizaţiile consumatorilor au încurajat reglementare acestor practici pentru că au un efect negativ, pe termen lung, asupra consumatorilor.

3 comentarii

  1. […] Parlamentul European, Consiliul şi Comisia au ajuns la un acord politic cu privire la un nou set de reguli care vor garanta, pentru toţi fermierii din UE şi pentru o mare majoritate a companiilor agroalimentare din UE, protecţia împotriva practicilor comerciale neloiale, informează un comunicat… Cititi mai multe aici: Acord politic împotriva practicilor comerciale neloiale […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here