AFF solicită derogări temporare de la aplicarea prevederilor ce vizează circulaţia cu tractoare agricole pe drumuri publice

1
- Reclamă -

Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) solicită, într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, instituirea unei derogări temporare de la aplicarea prevederilor ce vizează circulaţia cu tractoare agricole pe drumuri publice din textul Legii nr 286/2023, până la data de 30 iunie 2024.

 

Documentul este adresat Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului României – Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerului Afacerilor Interne.

„Vă propunem ca derogarea să fie acordată până la data de 30 iunie 2024, având în vedere numărul redus de şcoli de conducere specializate, dar şi capacitatea limitată a acestora de a răspunde cererii din partea lucrătorilor din agricultură. De asemenea, considerăm că va exista un efort logistic şi de resursă umană şi din partea Poliţiei pentru a procesa şi organiza examenele pentru numărul sporit de candidaţi ce vor urma procedura de obţinere a permisului categoria Tr. În perioada ce urmează, având în vedere că fermierii se află în plină campanie de recoltare, de realizare a lucrărilor agricole post-recoltare şi că urmează campania agricolă de toamnă, vă rugăm să dispuneţi, cu privire la prevederile Legii nr. 286/2023, aplicarea unor avertismente pentru conducătorii de tractoare şi nu sancţionarea directă”, se precizează în document.

Reprezentanţii fermierilor susţin că, în lipsa unei măsuri, „va paraliza sectorul economic ce asigură siguranţa alimentară a României şi care este deja supus unor presiuni fără precedent din prisma costurilor de producţie şi a preţurilor mici de valorificare”.

„În numele Membrilor Asociaţiei Forţa Fermierilor, vă aducem la cunoştinţă faptul că, la acest moment, sectorul agricol se confruntă cu o situaţie excepţională în urma intrării în vigoare a Legii nr 200 din 5 iulie 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi alte acte normative. Lucrătorii din sectorul agricol sunt oameni responsabili care îşi desfăşoară activitatea în acord cu prevederile legale. Dreptul lor la muncă este acum blocat din cauza unei legislaţii care nu a avut în vedere specificitatea sectorului agricol şi nu a prevăzut o perioadă de timp menită să permită fermierilor să intre în legalitate, devenind, peste noapte, pasibili de dosar penal şi închisoare”, se menţionează în document.

- Reclamă -

Producătorii agricoli români semnalează o mobilizare şi un exces de zel fără precedent al forţelor de Poliţie în vederea sancţionării cu pedepse maximale a conducătorilor de tractoare.

Potrivit sursei citate, controalele au început imediat după intrarea în vigoare a noii legislaţii, una care face din majoritatea tractoriştilor din România „un infractor penal pasibil de pedeapsa cu închisoarea”.

„Dorim să vă aducem în atenţie, de asemenea, faptul că fermierii români au investit în ultimii ani în utilaje agricole de o înaltă performanţă şi care asigură o siguranţă ridicată în trafic atât operatorului, cât şi celorlalţi participanţi la trafic. În prezent, utilajele agricole cu care sunt dotate exploataţiile agricole din România au depăşit cu mult nivelul tehnic ale celor ce erau în funcţiune în majoritatea fermelor la momentul elaborării Codului Rutier”, susţin reprezentanţii asociaţiei.

Problema reducerii prețurilor la raft a unor alimente rămâne nerezolvată

Astfel, potrivit AFF, tractoarele sunt fiabile, uşor de condus, de manevrat în trafic şi dotate cu sisteme de semnalizare mult mai eficiente în raport cu maşinile agricole de generaţie veche.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) solicită, într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, instituirea unei derogări temporare de la aplicarea prevederilor ce vizează circulaţia cu tractoare agricole pe drumuri publice din textul Legii nr 286/2023, până la data de 30 iunie 2024.   Documentul este adresat Preşedinţiei, Guvernului… Cititi mai multe aici: AFF solicită derogări temporare de la aplicarea prevederilor ce vizează circulaţia cu tractoare … […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.