Prețul grâului a crescut după incidentele din Marea Neagra

2
cereale, export
- Reclamă -

Cotaţia grâului a crescut luni, pe pieţele din Asia, după ce duminică o navă militară rusă a deschis focul asupra unei nave-cargo în Marea Neagră pentru a o opri pentru verificări, ceea ce a crescut tensiunile într-o zonă importantă pentru exporturile de cereale, transmite Bloomberg.

 

Ministerul rus al Apărării a precizat că nava Vasili Bîkov a tras tiruri de avertizare cu arme automate asupra navei „Sukru Okan” după ce căpitanul nu a răspuns la solicitarea de a se opri pentru inspecţie. Militarii ruşi au urcat apoi la bordul navei-cargo cu ajutorul unui elicopter Ka-29, iar după încheierea inspecţiei „Sukru Okan şi-a continuat drumul către portul Izmail”, se precizează în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

Canalele Chilia și Bâstroe deschise pentru grâul ucrainean / Rusia vrea să verifice navele

Luni, cotaţiile futures la grâu au crescut cu până la 1,2%, după care avansul s-a mai moderat la 0,3% astfel că un bushel de grâu era cotat la 6,56 dolari, după ce vineri cotaţiile au scăzut cu 1,5%.

Sâmbătă, Departamentul american al Agriculturii şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la livrările de cereale ale Rusiei în sezonul 2023-24 până la 48 de milione de tone. Asta înseamnă că un sfert din comerţul mondial cu grâu ar urma să provină din Rusia.

- Reclamă -

Livrările de cereale din regiunea Mării Negre au început să fie puse sub semnul întrebării după expirarea unui acord în luna iulie care permitea trecerea în siguranţă a navelor care exportau cereale şi alte produse alimentare din Ucraina. Îngrijorările rămân la un nivel ridicat şi după atacurile cu dronă ale ucrainenilor asupra unui tanc petrolier rusesc în urmă cu o săptămână. Chiar şi aşa, cotaţiile la grâu au scăzut cu aproape 17% de la începutul anului pe fondul recoltelor consistente.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Cotaţia grâului a crescut luni, pe pieţele din Asia, după ce duminică o navă militară rusă a deschis focul asupra unei nave-cargo în Marea Neagră pentru a o opri pentru verificări, ceea ce a crescut tensiunile într-o zonă importantă pentru exporturile de cereale, transmite Bloomberg.… Cititi mai multe aici: Prețul grâului a crescut după incidentele din Marea Neagra […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.