Canalele Chilia și Bâstroe deschise pentru grâul ucrainean / Rusia vrea să verifice navele

2
- Reclamă -

Ministerul Afacerilor Externe anunță că transmis Ucrainei acceptul pentru tranzitarea canalelor Chilia și Bâstroe de către nave sub pavilion terț încărcate cu cereale. Decizia autorităților române vine în contextul eforturilor de sprijinire a Ucrainei în vederea reducerii consecințelor războiului declanșat de Rusia.

”Acordul părții române pentru folosirea canalului Bâstroe în scopul tranzitării navelor cu încărcătură cerealieră are o natură excepțională, fiind avută în vedere importanța diversificării și fluidizării căilor de transport utilizate pentru exporturile ucrainene de cereale. Odată cu acordul părții române a fost subliniată, de asemenea, menținerea poziției de principiu a României privind proiectul dezvoltării pentru navigație a canalului Bâstroe, precum și necesitatea ca acesta să respecte prevederile dreptului internațional aplicabil, inclusiv reglementările în materie de protecție a mediului”, arată MAE.

Vezi și Rușii au vândut deja grâul furat de la ucraineni. Grânele sunt pe vase în Mediterana

Ministerul arată că România încearcă să mobilizeze sprijinul international consistent pentru a crea un coridor de tranzit, inclusiv cu componentă maritimă, pentru transportul cereale ucrainene către țări terțe, în contextul intensificării crizei alimentare generate de acțiunile Rusiei.

Rusia vrea să verifice navele cu cereale

Rusia a declarat miercuri, 13 iulie, că va permite exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Marea Azov, dar cu condiţia să poată verifica navele pentru a exclude contrabanda cu arme, relatează EFE şi Interfax.

‘Noi am spus nu o dată la toate nivelurile, de asemenea public, că suntem dispuşi să ajutăm la asigurarea navigării vaselor comerciale străine pentru transportul de cereale ucrainene’, a declarat şeful Departamentului Organizaţii Internaţionale din cadrul Ministerului rus de Externe, Piotr Iliciov.

- Reclamă -

Diplomatul rus a declarat într-un interviu pentru Interfax că ‘militarii ruşi deschid zilnic coridoare umanitare din Marea Neagră şi Marea Azov’.

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.