Roca Investments caută companii din agribusiness / ROCA Agri RDF – un holding dedicat sectorului agricol

2
- Reclamă -

Compania românească de private equity ROCA Investments, lansată în 2017 ca parte a Impetut Group, a lansat cel de-al doilea holding din portofoliu, dedicat sectorului agricol. ROCA Agri RDF a fost creat în urma unui parteneriat cu distribuitorul și traderul de cereale RDF SA, condus Florin Deznan, și are în plan crearea unui one stop shop pentru fermierii din toată țara.

Până la finele acestui an financiar, holdingul are în plan să finalizeze cel puțin o tranzacție, iar pentru 2023 sunt posibile alte 2-3 tranzacții în condițiile listării fondului pe piața principală a Bursei de Valori București.

ROCA Investments, parte a grupului Impetum, și-a schimbat anul trecut modelul de business gândind unul axat pe holdinguri specializate. Așa a apărut Roca Agri RDF, un holding de agricultură care deține în momentul de față trei companii- RDF Agricultura ( producție agricolă), RDF (distribuitor de inputuri) și Adidana Agricultura ( companie din Pitești cu activități în distribuția de îngrășăminte chimice și combustibil, pe care grupul a preluat-o în decembrie anul trecut). Planul grupului este însă de dezvoltare accelerată la nivel național, atât pe orizontală cât și pe verticală, prin investiții în companii românești din agricultură. „Vrem să facem business la nivel național și extindem liniile de business prin achiziții de companii pe care dorim să le atragem într-un parteneriat. Ne dorim să creem un one stop shop pentru fermieri”, a declarat Alexandru Savin, Investment Manager în cadrul companiei.

Vezi și RDF Arad a investit de 5,7 milioane de euro în soluții de depozitare

Holdingul este deja în negocieri pentru preluarea de noi firme și estimează că pâna la finele acestui an financiar ( care se termină în martie 2023), va finaliza cel puțin o tranzacție, urmând ca alte 2-3 tranzacții să aibă loc în anul financiar 2023, cu aport de capital de pe Bursa de Valori București.

Aceasta în contextul în care compania analizează oportunitatea listării acțiunilor pe piața principală a Bursei de Valori București printr-o ofertă publică inițială ( IPO), anul viitor. De altfel, în aprilie anul curent, Impetum Group a lansat Agista, un fond de investiţii alternativ al cărui obiectiv este să ajute IMM-uri locale să se listeze la bursă. Vor să finanţeze în acest an 10 companii cu potenţial ridicat de creştere, indiferent de domeniu, atât private, cât şi listate la Bursa de Valori de la Bucureşti.

- Reclamă -

În zona de IMM este nevoie foarte mare de capital

„Există negocieri, dar suntem la începutul procesului. Nu putem spune că avem un target anume și nici un buget alocat. Pentru noi este important să putem crește cu ajutorul acestor companii”, mai spune managerul.

„În zona de IMM este nevoie foarte mare de capital și acolo a început activitatea noastră. Ne-am dat însă seama că putem genera mult mai multă plus valoare investind în companii mature, cu o cifră de afaceri de 8-10 milioane de euro, care au deja o poziție consolidată, dar care au nevoied e capital și de un management experimentat pentru a crește accelerat’, a explicat și Rudi Vizental, CEO ROCA Investments.

Business-ul celor trei companii ce fac parte acum din Roca Agri RDF a ajuns în prima jumătate a anului la peste 300 milioane lei. De asemenea, cu un EBITDA de 14,4 milioane lei, compania și-a depășit estimările pentru primul semestru al anului, iar pentru 2022 compania estimează venituri de până la 700 milioane lei. Aceasta chiar dacă managementul preconizeazță un final de an și un început de 2023 dificile având în vedere contextul macroeconomic actual.

Printre planurile de viitor ale hondingului se numără și lansarea unui market place în zona agri.

În aprilie anul curent, Impetum Group a lansat și Agista, un fond de investiţii alternativ al cărui obiectiv este să ajute IMM-uri locale să se listeze la bursă. Vor să finanţeze în acest an 10 companii cu potenţial ridicat de creştere, indiferent de domeniu, atât private, cât şi listate la Bursa de Valori de la Bucureşti. În plus, în luna mai, Agista a a cumpărat un pachet minoritar de 15% în compania românească Eplus Smart Energy (Eplus), ce furnizează servicii de management al energiei,

ROCA Investments este o companie de private equity, parte din Impetum Group, care a ajuns în 2021 la o evaluare de 247,5 milioane lei (peste 50 milioane euro), de la 102 milioane lei în 2018, mai mult decât dublu. Portofoliul ROCA include două holdinguri (ROCA Industry si ROCA Agri RDF), dar și investiții în alte companii din diferite sectoare ale economiei.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Compania românească de private equity ROCA Investments, lansată în 2017 ca parte a Impetut Group, a lansat cel de-al doilea holding din portofoliu, dedicat sectorului agricol. ROCA Agri RDF a fost creat în urma unui parteneriat cu distribuitorul și traderul de cereale RDF SA, condus… Cititi mai multe aici: Roca Investments caută companii din agribusiness / ROCA Agri RDF – un holding dedicat sectorului … […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.