Agricultura de lux: Un kilogram valorează între 11.000 si 25.000 de dolari

1

În timp ce kilogramul de grâu, spre exemplu, costă mai putin de un leu, aceeaşi cantitate de ardei iuţi din soiul Aji Charapita valorează între 11.000 si 25.000 de dolari. Ardeii din soiul Aji Charapita este considerat cel mai scump ardei din lume, fiind extrem de căutat în restaurantele de lux din întreaga lume.

Acest ardei are forma unor boabe de mazare şi are un gust foarte iute, în ciuda faptului că are dimensiuni reduse.

Ardeiul provine din Peru, însă în ultimii ani a fost adoptat şi de europeni, chiar dacă se adaptează foarte greu condiţiilor climatologice de aici.

Un român deja produce soiul de lux

Cel mai scump ardei iute din lume este cultivat în Vestul ţării, lângă Timişoara, de unul dintre foştii viceprimari ai oraşului. Adrian Orza, actual consilier local independent din Timişoara.

Orza spune că a primit soiul de la „o timişoreanca plecată de ceva ani în America şi care ştie despre pasiunea mea pentru soiuri vechi si ciudate”.

„E prima dată când încerc. Am văzut că au germinat foarte puţine, semn că sunt valoroase. Am înteles că sunt unii cultivatori în Europa care livrează în restaurante de lux pentru că se caută arome deosebite. Sunt si destul de iuţi, dar se pare că au o aromă deosebită”, spune Orza.

Citeşte şi Sparanghelul, cultura care îți poate aduce un profit de 50.000 de euro pe an la hectar

Acesta nu este singurul soi deţinut de Orza, el mai cultivă şi alţi ardei rari şi valoroşi, precum Carolina Reaper, cel mai iute ardei din lume pe scara Scoville.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here