Sparanghelul, cultura care îți poate aduce un profit de 50.000 de euro pe an la hectar

11
- Reclamă -

Cu toate că este o legumă extrem de benefică și de gustoasă, nu foarte mulți fermieri români ajung să înființeze o cultură de sparanghel. Lipsa informațiilor despre cultivarea și întretinerea acestei plante, dar și teama că sparanghelul nu se va adapta condițiilor climatice din țara noastra îi descurajează pe agricultorii interesați într-o astfel de cultură.

Totuși, câțiva fermieri din țara noastră s-au gândit să aducă sparanghelul în Romania și să-și înființeze propriile recolte. Printre aceștia se numară și Dan Cristea. După trei ani de muncă într-o ferma de sparanghel din Anglia, tânărul fermier a hotărât să se întoarcă în țară și să pună în aplicare toate cunoștintele dobândite în strainatate, pentru a-și înființa propria sa cultură de sparanghel.

„Eu am lucrat în străinatate într-o astfel de cultură și pe timpul facultații am fost plecat trei ani în Anglia. După ce m-am întors în țară am decis să încerc să plantez o astfel de cultură, să văd dacă se prinde și dacă se adaptează bine. Am încercat mai multe sortimente. Am sparanghel plantat și din rădăcina, și din semințe. Am mai multe varietăți. Am început cu 3.000 de rădăcini pe care le-am plantat pe 2.000 de metri pătrați și anul trecut am mai plantat înca 5.500 de metri adică încă 10.000 de rădăcini”, a explicat fermierul Dan Cristea.

Sparanghel bio pe 7.500 de metri pătrati

Pe lânga faptul că este o cultură de nișă în România, plantația tânărului fermier se identifică printr-un alt aspect extrem de important și anume că tot sparanghelul plantat este crescut 100% bio.

„Nu dau cu erbicide, nu folosesc vreun tratament. Totul este natural. Nu am plantat mult, însa este greu să-l plivesti manual. Exista o soluție cu fermieri care ard buruienile cu gaz dar încă nu am ceva să-mi ușureze munca. Este greu pană se termină cu iarba, apoi nu mai e nevoie să intervii atât de des”, ne-a mai spus fermierul.

În viziunea fermierului, calitatea este mai importanta decât cantitatea și tocmai de aceea a decis că întreaga sa cultură să fie bio, fară erbicide si fară vreun fel de tratament.

- Reclamă -

,,Am mers mai mult pe calitate decât pe cantitate. Obții mai puțin dar ai și un preț mai bun, cu toate că prețurile nu se compară cu cele din strainatate” , adaugă Dan Cristea.

Ce investiții sunt necesare pentru înfiintarea unei culturi de sparanghel

Cu toate că nu necesită eforturi financiare extraordinare, înființarea unei culturi de sparanghel costă sesizabil mai mult decât o cultură convențională de tipul grâului sau porumbului. În mod normal, pentru o cultură de sparanghel întinsă pe un hectar, investiția se poate ridica și la 25.000 euro, însă în doar patru ani, profitul poate fi și de patru ori mai mare decât investiția inițială.

În cazul fermierului Dan Cristea, investiția cea mai mare a constat în cumpararea terenului și în protejarea culturii împotriva dăunătorilor, dupa cum spune chiar el.

În ciuda aparențelor, o cultură de sparanghel nu este foarte greu de întreținut iar planta în sine nu este pretențioasa. Astfel, o cultura întinsă pe aproximativ un hectar nu necesită intervenții extraordinare și poate fi administrată foarte usor, de doar câteva persoane.

Totuși, în cazul unei culturi bio precum cea de fața, situația este ușor diferita. Pentru că nu dorește să aplice vreun tratament pe cultura sa, agricultorul este nevoit să aloce mult mai mult timp plivitului și este nevoit să înlature manual dăunatorii.

,,O mare problemă la sparanghel este cu dăunatorii care manancă planta. Mai este și un gândac –gândacul sparanghelului – care este destul de dăunator. Pentru a-l stârpi, la o cultură bio trebuie să-l înlături manual și să-l aduni cum se adună la cartofi înainte. Asta dacă nu vrei să stropești. Am avut probleme cu acești gandaci și trebuie înlăturat zilnic. Nu am înregistrat pierderi pentru că am reușit să-l stârpesc. În general, sparanghelul e rezistent și nu are dăunători foarte mulți”, spune fermierul.

Ce producție se poate obține și cât costă un kilogram de sparanghel

În ciuda dăunătorilor și a muncii intense, o recoltă de sparanghel ne poate aduce câstiguri însemnate, atât timp cât suntem consecvenți, punem preț pe calitate și încercăm mereu să ne mulțumim clienții. Chiar dacă prețurile oferite în Romania pe kilogramul de sparanghel nu se compară cu cele din Occident, un produs de calitate se poate vinde pentru o suma destul de mare, după cum spune și proprietarul culturii de sparanghel bio.

Citești și APIA: Contract de URGENȚĂ pentru softul subvențiilor către fermieri

„Anul acesta am reușit să vând cam 400 kg. Eu vând sparanghelul cu prețuri între 30 si 50 lei kilogramul. Nu îl vând direct cum l-am cules de pe camp. Îl și sortez, aleg ce este mai bun și îl tai și partea de jos. Așa am fost învățat în zonă în care am lucrat și îmi place că legatura să fie și foarte frumoasă.  Am clienți de la început, de acum 10 ani de când am început afacerea. Pe parcurs mi-am mai facut clienti, dar vând și către magazine ș restaurante din București. Un magazin îți poate lua 10 kg pe săptămână”, dezvăluie Dan Cristea.

Cultura de sparanghel, o afacere de viitor

Consumul de sparanghel în România a crescut extrem de mult în ultimii ani și din cauza faptului că nu există o producție autohtonă suficientă pentru această planta, comercianții sunt nevoiți să importe cea mai mare parte a produselor. De aceea, înființarea unei culturi de sparanghel în țara noastră poate fi o idee foarte bună și ne poate da acces rapid la o piața de desfacere extrem de avantajoasă.

Cunoscut și  sub denumirea de „hrana regilor”, sparanghelul a fost cultivat încă din cele mai vechi timpuri în zona Mediteranei și în Egiptul antic, datorită proprietăților sale unice și a gustului deosebit.

Conform specialiștilor, sparanghelul este o adevarată legumă minune, iar consumul său ajută la: detoxifierea organismului, protejarea împotriva cancerului, ameliorarea durerilor, arderea grăsimii de pe abdomen și la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă.

Sursa: ȘtiriAgricole.ro

 

- Reclamă -

11 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.