Cum să îți faci o afacere profitabilă cu ciuperci?

1
- Reclamă -

Tot mai mulți fermieri decid să abandoneze agricultura convențională și să începă o afacere cu ciuperci.

Principalul avantaj al unei afaceri cu ciuperci constă în ciclul de cultură scăzut al platei, care variază între 100 și 120 de zile. Astfel, o singură ciupercărie ne poate asigura până la 3 culturi pe an, lucru care ne va asigura profituri crescute și ne va amortiza rapid investiția.

De exemplu, o ciupercarie întinsă pe 200 de metri pătrați, care necesită o investitie inițiala de aproximativ 18.000 lei, ar putea genera încă din primul an o producție de 7 tone și un profit cuprins intre 40.000 si 45.000 lei. Iată care sunt pașii de urmat și echipamentele necesare pentru înființarea unei culturi de ciuperci:

  • Spațiul pentru cultivarea ciupercilor

După cum știm, cultivarea industrială a ciupercilor nu se poate realiza în aer liber, iar pentru a obține o cultură optimă va trebui să construim o hală termoizolată.În interiorul halei, va trebui să amenajăm mai multe rânduri de rastele și mai multe rafturi pe fiecare rastel. Ciupercile se cultivă pe rafturi, acesta fiind un mediu optim pentru dezvoltarea plantelor, dar și o oportunitate de a economiși spatiu, rafturile fiind suprapuse.

  • Echipamente tehnologice

Fiind plante pretențioase, ciupercile au nevoie de anumite condiții climatice care să le optimizeze dezvoltarea. Pentru a asigura un ambient propice pentru plantele noastre, este absolut necesar să investim în anumite echipamente tehnologice care să creeze în mod artificial aceste condiții.

Astfel, încă din faza incipientă vom avea nevoie de: sistem de control și comandă a parametrilor din hala culturii, instalație de tratare a aerului, sistem de răcire a apei, panou filtru de evaporație, instalații termice de racire, dar și racordarea la utilitățile de baza (apă, canalizare, electricitate, etc.).

- Reclamă -
  •  Input-uri

Calitatea substanțelor și semințelor utilizate în cadrul ciupercăriei noastre va reflecta productivitatea afacerii noastre, și de aceea este important să folosim doar input-uri de o calitate ireprosabilă. Pentru dezinfectarea halei înainte de plantarea miceliului putem folosi sodă calcinată (50 g soda la 1 litru de apă), formalină (20 – 50 ml la 1 l de apă), dar și piatră vânătă (20 -30 ml la 1 l de apă). Dezinfectarea halei este absolut necesară după fiecare ciclu de cultură.

Cel mai indicat îngrășământ pentru ciuperci este un compost special, care din păcate nu este comercializat în România. Din aceasta cauză, va trebui să realizăm personal acest compost.  Pentru obținerea compostului de ciuperci vom avea nevoie de: paie de grâu, gunoi de grajd, rumegus sau coji de floarea-soarelui. După omogenizare, compostul se aplică din abundență (aproximativ 80-100kg compost la fiecare metru pătrat). După aplicarea compostului, putem aplica și miceliul de ciuperci.

  •  Activitățile din interiorul ciupercăriei

Prima operațiune, aplicarea compostului, se întreprinde direct în lăzi, care au fost poziționate în prealabil pe rafturi. Tot atunci se aplică și miceliul, care va fi mărunțit cu grijă și împrăștiat deasupra stratului de compost. După aplicarea miceliului, se recomandă acoperirea straturilor cu hârtie, care va fi menținută umedă în permanență.

Pentru a asigura dezvoltarea optimă a culturii noastre de ciuperci, va trebui să ne asigurăm că, după însămânțare, temperatura din ciupercărie va fi menținută la 20-24 grade Celsius. După ce se realizează incubarea, temperatura din hala poate scădea la 18 -20 grade Celsius.

În cazul ciupercilor Champinion, recoltarea se poate întreprinde după aproximativ 3-4 săptămâni de la acoperire, când ciupercile și-au format deja pălăria și au piciorul puțin alungit. Pentru recoltare, ciupercile se răsucesc și se apasă ușor în jos.

Sursa: StiriAgricole.ro

Citește și Sparanghelul, cultura care îți poate aduce un profit de 50.000 de euro pe an la hectar

 

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.