Minea: „Agricultura primește subvenții, industria alimentară amenzi”

0
- Reclamă -

Este cunoscut faptul că relațiile dintre agricultori și procesatori nu au fost și nici nu sunt dintre cele mai bune. În timp ce fermierii le reproșează patronilor din industria alimentară faptul că nu cumpără materia primă din România, procesatorii se plâng de amenzile primite în urma controalelor efectuate de tot felul de instituții ale statului. Cât despre materia primă, o cumpără din străinătate pentru că este mai ieftină și de calitate, iar în plus, România nici nu este capabilă să asigure necesarul intern,la carne de porc cel puțin.

„Industria alimentară din România, care s-a născut în 1990 a mers înainte fără să primească nimic, decât o legislație incoerentă de care avem parte în continuare. Singurul lucru bun a fost reducerea TVA…Cum vine o lege, ne ducem naibii….Ne-am împărțit în două tabere, agricultori si industria alimentară. Sigur, în toată Europa suntem împărțiți în două tabere și este normal, pentru că nu întotdeauna interesele sunt comune, industria alimentară are nevoie de materie de calitate și ieftina, iar agricultura are nevoie să își facă profit. Mi se pare absolut normal, toată lumea trebuie să își facă profit…Agricultura beneficiază de subvenții, iar industria alimentară de ANPC, ANSVSA, inspectori de mediu, ISU, de amenzi, în general”, a declarat Sorin Minea, președintele Romalimenta la o conferință pe teme de agricultură organizată de BusinessMark.

De ce nu putem intra pe piaţa UE?

Aderarea României la UE a scos încă o dată în evidență faptul că este foarte greu, dacă nu imposibil pe unele segmente de piață, ca produsele românești să poată să-și facă loc pe piețele din comunitate. În timp ce românii aduc materii prime din import, nu pot să-și exporte produsele, ba mai mult, se bat chiar pe propria piață cu mărfurile aduse din Occident.

minea-1„Din păcate pentru România, piața comună a fost în felul următor, noi am putut cumpăra materie primă din Comunitatea Europeană întotdeauna, dar produsele procesate n-am putut să le vindem. De ce? Din vina noastră, vaccinarea de pestă a ținut carnea de porc  și procesatele din carne patru ani în afara UE. CE și-a făcut piață în România, în timp ce România a încercat să își facă piață tot în România. Nu merge. Scandalul cărnii de cal – România, scandalul antibioticelor – România, – sunt false, dar au existat”, a afirmat Sorin Minea.

El a mai precizat că producătorii români trebuie să fie conștienți de faptul că pe piața externă, cel puțin, specificarea pe eticheta ca produsele provin din România nu îî avantajează, ci dimpotrivă. Iar de vină sunt și numeroasele scandaluri în care numele țării noastre a fost implicat.

Agricultor: „Cerealele sunt așa de ieftine în România, pentru că nu există consumatori interni”

- Reclamă -

„Etichetarea produselor românești la raft nu va aduce profit jucătorilor de pe plan local. Populismul va dăuna procesatorilor români, nu îi va ajuta, pentru că România încearcă să-și câștige consumatorii din piața internă, în timp ce companiile din UE fac business în România. Ar trebui să fim și noi pe rafturile magazinelor din UE. Fără industrie alimentară vindem în portul Constanța. Ieftin”, a precizat Minea.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.