ACEBOP: „Apariția pestei porcine africane în România va fi un dezastru național”

2
- Reclamă -

Apariția unui focar de pestă porcină africană ar putea prinde pe picior greșit țara noastră, avertizează Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP). Nu mai vorbim de faptul că ar putea fi o adevărată lovitură pentru crescătorii locali, care de curând au primit acceptul UE de a livra în porci vii.

Reprezentanții asociației atrag atenția asupra faptului că verificările la porci în gospodăriile populației, în contextul riscului major de apariție a pestei porcine africane, nu au fost declanșate încă în România, motiv pentru care cer ca aceste acțiuni să demareze urgent, dat fiind pericolul de introducere a virusului în țara noastră.

Reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România sunt în alertă maximă și în același timp convinși că apariția pestei porcine africane în România va fi un dezastru național, care va duce tot sistemul într-un faliment fără precedent”, se arată într-un comunicat al ACEBOP.

Asociația solicită clarificarea de urgență a mijloacelor de ecarisare în cazul în care boala pătrunde în România și solicită „vehement și îndreptățit” să cunoască planul de aplicat în fiecare fermă în caz de

boală: cum vor ucide porcii, cu ce, unde îi vor neutraliza sau îngropa, dacă există sumele necesare pentru toate acțiunile — inclusiv repopularea și cine va suporta pierderile de venit.

Toate focarele identificate până acum în Republica Moldova au fost în gospodării ale populației, apariția bolii fiind confirmată tardiv, după moartea porcilor.

- Reclamă -

Ce este pesta porcină africană?

Pesta porcină africană este o boală cu răspândire rapidă și mortalitate mare. Cheltuielile pentru eradicarea ei sunt imense. Din acest motiv supravegherea în gospodăriile cu porci este o prioritate.

La fel și verificarea întărită a mișcării lor: prezența în târgurile cu animale (deși a fost interzisă în anumite zone), verificarea curselor aeriene care sosesc din țările în care evoluează pesta porcină africană, interzicerea deversării deșeurilor alimentare ale acestor curse în aeroporturile noastre, supravegherea deversării deșeurilor alimentare de pe vapoare, dezinfecția rutieră a mijloacelor de transport la granițele de risc etc.

ANSVSA şi IGPR, controale comune în trafic la intrările în Bucureşti

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.