Agricultor: „Cerealele sunt așa de ieftine în România, pentru că nu există consumatori interni”

0
- Reclamă -

Fermierii români se confruntă în ultimii ani cu o scădere accentuată a prețurilor la cereale, iar printre motivele care au dus la această situație se numără și faptul că nu există cerere mare din partea zootehniei. De această stare profită traderii care achiziționează cerealele la prețuri joase.

“România va vinde în continuare cerealele în portul Constanța ca și până acum, la prețuri mici. Și în agust și în septembrie sau decembrie este același preț. Traderii cunosc piața din România și știu că nu prea avem consumator”, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă fermierul Nicușor Șerban din localitatea Măriuța, județul Ialomița, care lucrează circa 3.500 ha de teren agricol și deține o fermă de vaci de lapte.

Carne din import

Fermierii prezenți la cmineaonferință s-au plâns și de faptul că se importă foarte multă materie primă, în special carne de porc. Sorin Minea, președintele Romalimenta, spune însă că procesatorii au recurs la această soluție deoarece țara noastră nu poate să o asigure. La carne de porc, doar undeva la 70%, maximum, este asigurat din producția internă.

În același timp, există foarte multe capacități de procesare nefolosite, de exemplu,  de 3-4 ori mai mult decât ar fi necesarul la abatoare mari. Paradoxal, se investește în continuare și în abatoare mici, a atras atenția Sorin Minea.

Nu există performanță fără specialiști

O altă problemă cu care se confruntă agricultura românească este și lipsa specialiștilor, o realitate de care toată lumea este conștientă și care se manifestă tot mai acut în ultima vreme.

Avem probleme cu personalul în sectorul agricol. Este foarte greu să găsim tineri interesați de agricultură, dar mai ales de personal specializat în acest domeniu. (…)Este foarte greu să găsești un inginer agronom sau un zootehnist, care să știe meserie și să poată să vină în fermă. Ori fără profesioniști, nu se poate obține plusvaloare’’, a declarat Nicușor Șerban.

- Reclamă -

Din păcate, această situație este valabilă pentru tot mai multe sectoare, în condițiile în care foarte mulți români preferă să lucreze în afară.

România are cea mai scăzută productivitate a forței de muncă din UE în domeniul forestier

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.