Albinele, o soluție împotriva poluării aerului

1

Apicultorii şi carabinierii italieni au lansat un nou proiect la Roma care vizează folosirea albinelor pentru a înţelege mai bine şi a controla poluarea aerului în capitala italiană.

Aproximativ cincisprezece stupi au fost instalați pe acoperișul clădirii care găzduiește Federația italiană a apicultorilor (FAI), în inima capitalei italiene.

„Este un stup urban experimental care este folosit la colectarea de date de interes ştiinţific, cum ar fi, de exemplu, realizarea unui plan al biodiversităţii plantelor în Roma – cel mai bogat oraş al Europei din acest punct de vedere – având prin urmare un număr enorm de flori disponibile pentru albine”, a explicat pentru AFP Raffaele Cirone, preşedinte al FAI.

”Însă studiem, de asemenea, şi efectele nedorite ale faptului că ne aflăm în centrul unui mare oraş”, căutând eventuale reziduuri nocive de particule fine (PM10 şi 2,5), metale grele, dar şi microplastice, a adăugat Cirone.

La 30 de metri înălţime, la câţiva paşi de stupi, o serie de instrumente măsoară conţinutul de particule fine al aerului.

”Oamenii de ştiinţă vor putea astfel să înţeleagă mai bine mişcările acestor particule, dacă şi cât urcă ele de la sol până coboară din nou. Vom preleva periodic mierea din stupi care este supusă unor analize foarte specializate”, a explicat apicultorul.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, oamenii de ştiinţă vor confrunta măsurătorile instrumentelor cu mierea produsă în stupi.

În total, o duzină de acoperişuri din centrul oraşului vor găzdui stupi şi instrumente de măsură, printre care şi sediul carabinierilor silvici.

Citește și Până când mai pot apicultorii să depună cererile pentru obţinerea fondurilor din PNA

Obiectivul este de a ajunge la ”20 de stupi care vor servi la bio-monitorizarea de mediu a Romei”, a explicat generalul de carabinieri Davide De Laurentis, calificând albinele drept ”santinele ale naturii”.

Iniţiativa ar putea fi aplicată şi alte mari oraşe italiene care se confruntă cu probleme de poluare, a dat asigurări ofiţerul.

Sursa: green-report.ro

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here