Munca fermierilor distrusă de ploi; boala frunctelor nu mai poate fi oprită

2

Precipitaţiile abundente din această vară au avut efecte devastatoare asupra agriculturii. O mulţime de fermieri din toată ţara s-au ales cu recolte distruse.În plantaţiile de viţă de vie, din cauza umezelii, a apărut mucegaiul cenuşiu.

Odată instalat, acesta se întinde cu repeziciune, iar boala nu mai poate fi oprită. Poate fi prevenită, însă, dar tratamentul este costisitor: 400 de lei pentru un hectar.

Plantaţiile din zona Odobeşti au început să putrezească, iar viticultorii spun că vor pierde o bună parte din recoltă în cele trei săptămâni rămase până la începerea recoltării.

“Ca o cauză principală sunt ploile care vin zi de zi, zi de zi, nu ştim nici noi cum să le mai întreţinem şi ce să le facem. Una dintre cele mai complicate şi mai grave boli la viţa-de vie. Apare în această perioadă, înainte de precoacere şi poate să se întindă în aşa fel încât sa pierzi tot. Ai muncit degeaba.”, a declarat Adrian Porumb, viticultor, pentru Digi24.

Citește și Dăncilă: Sănătatea, Educaţia, Agricultura şi Transporturile vor primi mai mulţi bani la rectificare

Şi plantaţiile de pruni au fost afectate de precipitaţiile abundente de vara aceasta. În comuna Dobreşti, judeţul Argeş, hectare întregi de pruni au fost afectate de putregai. Fermierii din zonă spun că din cauza ploilor dar şi a căldurii, prunele necoapte încă au prins putregai care s-a întins foarte rapid. Astfel, producătorii de fructe din Argeş s-au ales cu recolte stricate şi cu pagube în buzunar.

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here