Cioloş: Guvernul a scăpat complet de sub control răspândirea pestei porcine

7

Dacian Cioloş consideră că Guvernul a scăpat complet de sub control răspândirea pestei porcine africane (PPA), iar consecinţele sunt extrem de grave pentru România, deoarece consumatorii de pe piaţa europeană ar putea fi puşi în pericol şi îşi pot pierde încrederea în produsele agroalimentare româneşti.

„Din păcate, Guvernul a scăpat complet de sub control – pentru că epidemiile nu răspund la controlul politic – răspândirea pestei porcine africane. Consecinţele sunt extrem de grave pentru România, pentru fermierii români, pentru industria zootehnică şi cea alimentară locale. Aşa se întâmplă când laşi gestionarea unei crize pe mâna unor politruci cocoţaţi în funcţii pe cu totul alte criterii decât cele profesionale. Un întreg sector zootehnic şi alimentar în care s-au investit sume importante atât din bugetul naţional cât şi din cel european pentru a deveni competitiv poate fi compromis pe termen lung din incompetenţă. Dacă profesioniştii din minister şi agenţii nu sunt lăsaţi să-şi facă treaba măcar acum, când deja este târziu, consumatorii şi instituţiile de pe piaţa europeană îşi pot pierde încrederea în produsele agroalimentare româneşti pentru că va exista suspiciunea că nu suntem în stare să gestionăm crizele şi am putea pune în pericol consumatorii europeni”, a spus Cioloş.

Diseminarea virusului ar fi fost evitată, în opinia fostului ministru al Agriculturii şi comisar european pentru Agricultură, dacă încă de la apariţia primei suspiciuni de PPA în Delta Dunării la nivelul Cabinetului prim-ministrului s-ar fi înfiinţat o celulă de criză pentru gestionarea situaţiei şi dacă ar fi fost preluate practicile Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) demonstrate de specialiştii români în Republica Moldova în anul 2016.
El a menţionat, de asemenea, că Guvernul nu a solicitat la timp Comisiei Europene sumele necesare aplicării măsurilor de prevenţie şi eradicare a PPA, precum şi cele necesare despăgubirii fermierilor şi că există mecanisme financiare care ar fi putut sprijini fermierii afectaţi de focarele de PPA.

7 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here