Alianță Oros – Stănescu în favoarea medicilor veterinari

1
medici veterinari ANSVSA

Dacă cineva afirmă ca PNL egal PSD, are oarecum dreptate. În Parlament s-a constituit o alianță ad-hoc (poate există și discuții de culise) între PSD și PNL pentru un proiect de lege în prin care medicii veterinari să aibă monopol pe farmaciile și cabinetele veterinare, dar și că tehnicienii și asistenții veterinari să nu mai poată trata animalele decât în prezența medicului.

 

Proiectul are toate șansele să treacă, dat fiind că este inițiat de Alexandru Stănescu (fratele baronului PSD Paul Stănescu) și de ministrul PNL al Agriculturii, Adrian Oros.

Dacă proiectul trece, le va da medicilor veterinari atribuții exclusive în vânzarea medicamentelor de uz animal și în tratarea animalelor. Lucru nu numai abuziv, dar, foarte probabil, și neconstituțional.

Semnatari și USR-iști sau PMP-iști

Printre ai cărui inițiatori se numără și parlamentari USR, USMR și PMP, a trecut deja de Senat și urmează să fie votat în ședința de plen a Camerei Deputaților de mâine, 6 octombrie.

Oros se plânge de secetă, dar susține lansarea de rachete antigrindină

La nivel național, farmaciile veterinare sunt deținute în proporție de app. 40% de acționari majoritari care nu sunt medici veterinari.

Proiectul ministrului PNL și al fratelui baronului PSD (se pare că în circumscripție nu au mai găsit oameni competenți decât cei fin familia Stănescu) are efecte grave și pe piața tratamentelor, interzicându-le tehnicienilor și asistenților veterinari să trateze animale altfel decât în prezența medicului.

De remarcat că este al doilea act normativ extrem de favorabil medicilor veterinari inițiat de ministrul Adrian Oros, care este medic veterinar de profesie și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România. În noiembrie 2019, Parlamentul a votat un proiect la care Oros a fost co-inițiator, proiect care prevedea că medicii veterinari concesionari trebuie să primească indemnizație de la stat de 10.000 de lei pe lună. Vezi aici mai multe detalii

Principalele modificări ale proiectului de lege care instituie monopolul medicilor veterinari:

– farmaciile veterinare și cabinetele veterinare pot funcționa doar dacă un medic veterinar este acționar și are pachetul majoritar de acțiuni. În acest moment, circa 40% din piața farmaciilor veterinare e formată din farmacii care nu sunt deținute de medici veterinari
– interdicție pentru tehnicienii și asistenții veterinari să trateze animalele altfel decât în prezența medicului veterinar (ceea ce ar putea crea probleme pentru multe ferme mici sau ciobani)
– interdicție pentru persoanele fizice care dețin animale de companie să își trateze singure animalele

Dacă proiectul va fi votat și va intra în vigoare, cei app 7.000 de medici veterinari nu e clar cum vor putea acoperi toate domeniile pe care vor primi monopol.

Vezi proiectul alianței PNL – PSD

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here