Americanii vor să ne ajute cu irigațiile

1
România irigă doar 100.000 ha
irigatii
- Reclamă -

Dezvoltarea sistemului de irigaţii din România, învăţământul agricol şi tranziţia către o „agricultură mai verde” au fost principalele teme de discuţie în cadrul unei întâlniri între ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, şi o delegaţie condusă de David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

 

Potrivit unui comunicat al al MADR, ministrul Agriculturii a subliniat importanţa parteneriatului puternic între cele două state în special în această perioadă în care pe plan intern ne confruntăm cu o creştere semnificativă a preţurilor la energie şi gaze naturale, iar agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei a creat un context şi mai dificil.

„Dezvoltarea sistemului de irigaţii din România reprezintă un obiectiv prioritar încă de la preluarea mandatului de ministru. Recent au fost aprobate modificări ale legislaţiei în domeniu care permit introducerea de sisteme locale sau microsisteme de irigat în ferme astfel încât tot mai mulţi fermieri să aibă acces la echipamente de irigat care să îi ajute să obţină producţii la un nivel ridicat. Ne dorim să creştem suprafaţa irigabilă, iar ţinta noastră este să depăşim 2 milioane de hectare irigabile, faţă de 1,3 milioane de hectare irigabile în prezent”, a subliniat ministrul Adrian Chesnoiu.

Un alt subiect de discuţie a fost parteneriatul dintre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu Ministerul Educaţiei în ceea ce priveşte finanţarea liceelor agricole prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în cadrul căruia se va pune accent, pe de o parte, pe componenta practică şi, pe de altă parte, pe cea didactică, în ceea ce priveşte adaptarea programei de studiu după nevoile reale ale fermierilor.

„Educaţia în domeniul agricol va face diferenţa în viitor, de aceea trebuie să ne aplecăm spre învăţământul agricol, pornind chiar de la ciclul gimnazial, continuând cu cel liceal şi, mai departe, cu cel universitar. În contextul factorilor de risc cu care ne confruntăm trebuie să investim în educaţia copiilor noştri, cei care vor deveni fermierii de mâine”, a adăugat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

- Reclamă -

La rândul său, David Muniz a precizat că pe piaţa din România activează companii agricole cu care se poate iniţia o colaborare în această direcţie, exprimându-şi disponibilitatea de a contribui la acest obiectiv important al ţării noastre. În acest sens, discuţiile dintre MADR şi reprezentanţii Ambasadei vor continua la nivel de experţi.

Sectorul agricol nu poate fi inclus în negocierile pentru un nou acord de liber schimb UE – SUA

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Dezvoltarea sistemului de irigaţii din România, învăţământul agricol şi tranziţia către o „agricultură mai verde” au fost principalele teme de discuţie în cadrul unei întâlniri între ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, şi o delegaţie condusă de David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei… Cititi mai multe aici: Americanii vor să ne ajute cu irigațiile […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.