Anul producțiilor record pentru fermierii din sudul țării. 7 to/ha la rapiță și 12 to/grâu, ceva obișnuit

0
- Reclamă -

În ultimii 2-3 ani, fermierii din sudul țării au obținut producții mari, în condițiile în care n-au avut parte de secetă. A contat însă foarte mult și folosirea unei genetici superioare sau aplicarea unor tehnologii adecvate. Așa se face că nu mai miră pe nimeni astăzi să audă de producții de 12-13 tone/ha la grâu, 12 tone/ha la porumb, 7 tone/ha la orz sau 6 tone/ha la rapiță. Să sperăm că așa va fi și în acest an, iar indicii de calitate vor fi buni și mai ales prețurile ….

Gheorghe Nițu, administrator Agrozootehnica Mihăilești din județul Giurgiu, un adevărat profesionist, spune că are în cultură un soi de grâu franțuzesc de la care se așteaptă la o producție de 12-13 tone/ha.

„Cu acest soi se poate ajunge la 12-13 tone/ha, ceea ce este fabulos. În Marea Britanie am văzut o fermă unde se obținea 16 tone de grâu la hectar, iar media pe ultimii ani era de 15 tone/ha. Astfel de rezultate se pot obține cu genetică superioară și tehnologie. Cu soiurile românești, orice ai face, nu poți să treci de 7 tone la hectar”, a declarat Nițu la o emisiune TV.

Citește și: Ioan Simion: În agricultură, din cinci ani, unul este bun. Noi, după patru ani, am ajuns să acoperim costurile

Estimări optimiste au și reprezentanții Agromad Crops, unul dintre cele mai mari grupuri care își desfășoară activitatea în această parte a țării, unde exploatează circa 15.000 ha. La ferma din Vidra, de exemplu, se așteaptă o producție de rapiță de circa 6 tone la hectar, după cum a anunțat pe FB Ion Olteanu, administratorul grupului. Spre comparație, media la hectar înregistrată la nivel național în 2015 a fost de 2.535 kg la hectar. La orz, producția estimată este de 7 tone la hectar la ferma șase din grupul Agromad Crops, raportat la o medie de 3.424 tone la hectar în 2015.

Agricultorii speră, însă, la recolte bune și la porumb, măcar la nivelul de anul trecut. De exemplu, la Mobil MFM în Oltenița, care lucrează circa 1.000 de hectare, anul trecut s-a obținut o producție de 13 tone/ha, în condițiile în care nu s-a irigat, pentru că nu a fost secetă.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.