Fagul, copacul care ocrotește casele

2
- Reclamă -

La noi în țară, la început de primăvara, în multe sate se pun la porți  frunze de frasin pentru a proteja casa. Ȋn Germania, în secolul XVIII, se credea că bebelușii sunt găsiți de mame în scorburile fagilor (nu aduși de berze ca pe la noi).

Fagul (Fagus sylvatica), arborele care poate trăi mai mult de 200 de ani, care poate ajunge la 40 m înălțime și care forma acum cȃteva sute de ani, păduri întinse pȃnă în taigaua siberiană, este unul dintre cei mai îndrăgiți copaci de la noi din țară, fiind asociat cu măreția munților.

Fagul are nevoie de multă umiditate (zone cu ceață), de sol reavăn, bine drenat și se dezvoltă în zone umbrite sau semi-umbrite. Rădăcina sa este ramificată, ocupȃnd o suprafață mare. Scoarța este netedă, de culoare gri-argintie, iar frunzele sunt ovale, verde deschis cu perișori cȃnd sunt tinere și verde închis, la maturitate. Fructul numit jir, este o achenă cu trei muchii și este o delicatesă pentru mistreți și unele specii de păsări.

Fagul în grădini

Fagul nu rezistă bine la transplantare și se adaptează greu la condițiile urbane, dar pentru grădinile din zonele de deal și munte poate fi o sursă excelentă de umbră.

Toamna, frunzele sale devin galben-ruginii și creează o imagine superbă pe fundalul cerului albastru.

Suportă tăieri anuale astfel încȃt poate fi folosit în grduri vii. Ȋnmulțirea fagului se face prin semințe recoltate toamna și plantate imediat după culegere. Pe piață există numeroase varietăți, cu diverse forme și culori ale frunzelor.

- Reclamă -

Iată cȃteva exemple:

  • Fagus sylvatica Purpurea pendula, ce prezintă o coroană cu aspect pendular, cu ramuri arcuite spre sol. Frunzele sale sunt roșii, bronz sau argintii;
  • Fagul Dawyck auriu, cu coroană conică și frunze galbene
  • Fagul Dawyck purpuriu cu frunze violet-purpuriu.

Preț 85 lei pe  http://www.royalplant.ro și www.gardenexpert.ro

Fag-utilizare

Fagul este folosit în tratamente tradiționale pentru combaterea febrei,  vindecarea rănilor (în amestec cu alte plante), a reumatismului și a diareei. Lemnul său este folosit în industria mobilei, în fabricarea echipamentelor sportive, a ustensilelor de bucătărie și a unor unelte de tȃmplărie.

Autor: Dana Canari

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.