În România, relația dintre fermieri și asigurători nu este dintre cele mai grozave. Neînțelegerile dintre cele două “tabere” sunt binecunoscute, motiv pentru care mulți fermieri nici nu se mai încumetă să-și asigure culturile și stau la mila Domnului. Aceasta nu înseamnă că nu sunt și agricultori care se asigură, uneori pe sume fabuloase.
Este vorba în general de cei care aplică tehnologie și nu-și permit să riște munca depusă de-a lungul unui an întreg. Un astfel de caz este cel al lui Vâlcu Dragomir, un fermier din localitatea Săcele din județul Constanța, care exploatează circa 1.200 ha de teren agricol și care din cauza vremii defavorabile înregistrează pagube însemnate în acest an.
Mai întâi a avut probleme la rapiță din cauza înghețului din iarnă, care i-a distrus practic 80 de hectare. Deși a avut asigurată cultura, ba chiar a plătit și o asigurare suplimentară, asigurătorii (o firmă din străinătate, intrată cu mare fast în urmmă cu câțiva ani pe piața locală) tot i-au făcut probleme.
“Am avut probleme la rapiță din cauza înghețului din iarnă. Cultura a pierit în primăvară, i-am chemat să vină să o vadă că vroiam să o întorc și au întârziat două săptămâni. Ori eu n-am putut să-i aștept atât, a trebuit să întorc cultura, pentru că nu puteam să pierd de două ori. Drept urmare, în loc să îmi dea 900 lei la hectar, am primit doar 450 lei”, spune Vlaicu.
VEZI SI: Anul producțiilor record pentru fermierii din sudul țării. 7 to/ha la rapiță și 12 to/grâu, ceva obișnuit
Din păcate, probleme au apărut și la grâu, din cauza ploilor din ultimele două săptămâni. În șase ore, s-au înregistrat precipitații foarte mari, 75 de litri/mp, dar au fost și vijelii. Culturile de păioase (350 ha) au fost culcate practice la pământ. Greul însă de abia acum începe. În mod normal, pentru că aplică tehnologie, Vlaicu obținea o producție de 7-8 tone de grâu la hectar.
Ținând cont de nivelul investițiilor, nu a vrut să riște și și-a făcut asigurare, care, să recunoaștem, l-a costat destul de mult – 5.000 lei/ha, o sumă pe care nu sunt mulți fermieri dispuși să o plătească. Când vine vorba să plătească, asigurătorii o dau la întors. Încep negocierile, discuții interminabile, până când într-un final se ajunge la o înțelegere…
“Asigurarea o stabilim împreună, cînd vin însă în camp, devin cârcotași. Au vrut inițial să mă despăgubească cu 15%, apoi au urcat la 30%. Planta pusă la pământ nu se mai dezvoltă normal, ceea ce afectează producția. Urmează să vină la recoltare să vadă ce mai poate recolta combina”, își varsă focul fermierul.
Iar dacă la început oferta asigurătorului i s-a părut interesantă față de ceea ce exista în piață, acum se plânge că “una i-au promis și alta i-au livrat”. Din păcate, cazurile de acest fel sunt tot mai numeroase în piață…