După ce mai mulți fermieri au intrat ieri în greva foamei la Guvern în semn de protest față de nerepectarea termenului de 15 august privind plata subvențiilor către fermieri, APIA revine cu informații despre stadiul plăților.
Să reamintim faptul că fermierii, având drept lider pe Costel Caraș, au refuzat să meargă la discuții cu ministrul Agriculturii, care a organizat joi o videoconferință la care a participat conducerea aparatului central și a centrelor județene ale Agenției.
Cu acest prilej a fost analizat în detaliu fiecare județ în parte, stadiul autorizării și al plăților efectuate pentru cererile unice de plată, după cum se arată în comunicatul APIA.
Directorii executivi ai centrelor județene și-au asumat termenele până la care vor finaliza autorizarea plăților pentru cererile de plată fără probleme deosebite care țin de dezvoltarea aplicației sau de necesitatea clarificărilor cu fermierii pentru erorile depistate.
Citeşte şi Probleme cu lichiditățile pentru producătorii de lapte din Europa
’’Termenele asumate se întind cel mult până la jumătatea săptămânii viitoare, în funcție de numărul de dosare din fiecare județ, cu condiția să nu apară erori informatice. În urma acestei videoconferințe, în cursul zilei de ieri, au fost autorizați la plată 4.214 fermieri, urmând ca astăzi să se emită ordinele de plată pentru aceștia’’, se arată în comunicatul APIA.
Până la data de 18.08.2016, din totalul de 944.075 cereri unice de plată aferente campaniei 2015, au fost emise ordine de plată pentru 96,63% din cereri, reprezentând un număr de 912.296 (pentru cel puțin o schema de plată). În ceea ce privește diferența rămasă la această dată, respectiv 31.779 cereri aflate pe fluxul de autorizare, doar pentru 1,6% din numărul total de cereri primite, respectiv pentru 15.572 cereri, nu au fost efectuate plăți pe niciuna din schemele de plată.
Suma totală autorizată la plată este de 1.901,33 milioane euro din care efectiv plătită în conturile fermierilor este suma de 1.877,60 milioane euro, pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național), cu următoarele sume:
– 1.393,18 euro din FEGA;
– 210,82 euro din FEADR;
– 273,60 euro de la Bugetul Național.
Pe lângă sumele de mai sus în anul 2015, s-au făcut plăți și pentru Măsura 214 – “Plăți privind agromediu” în valoare de 15,5 milioane euro.