Apicultorii se opun scoaterii albinei din Legea zootehniei

4
Programul Național Apicol

Asociația Crescătorilor de Albine avertizează că excluderea albinei ca specie din noua Lege a zootehniei va aduce mari prejudicii apiculturii, un sector cu peste 40.000 de apicultori inregistraţi şi peste 1,4 milioane familii de albine.

„Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, ca reprezentant al tuturor apicultorilor din România, doreşte să sensibilizeze opinia publică şi factorii responsabili de legiferare în domeniul agriculturii că apicultura din România se simte marginalizată în urma deciziei Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor din data de 4.12.2018 de excludere a albinei ca specie din noua Lege a zootehniei. Această decizie va aduce mari prejudicii acestui sector, cu tradiţii adânci în viaţa şi istoria poporului român şi care, în ultima perioadă, este supus unor presiuni deosebite printre care amintim schimbări climatice, depopulări şi mortalitate ridicată, tratamente fitosanitare, condiţii de piaţă nefavorabile”, susţin reprezentaţii ACA.

Cu o producţie medie de 22.000 tone de miere pe an, ţara noastră se clasează pe locul patru în Europa. Efectivele au atins în 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine, iar în prezent conform statisticilor sunt 1,45 milioane familii de albine.

Peste 40.000 de apicultori sunt înregistraţi la nivel naţional, iar dintre aceştia, 60% sunt membrii ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine. În ultimii ani, consumul de miere a înregistrat o creţtere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an. Chiar şi aşa România se află tot la sfârşitul clasamentului, la nivel european în ceea ce priveşte consumul de miere de albine.

Citește și Excluderea albinei ca specie din noua Lege a zootehniei poate distruge apiculturii

 

4 comentarii

  1. […] Asociația Crescătorilor de Albine avertizează că excluderea albinei ca specie din noua Lege a zootehniei va aduce mari prejudicii apiculturii, un sector cu peste 40.000 de apicultori inregistraţi şi peste 1,4 milioane familii de albine. „Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, ca reprezentant al tuturor… Cititi mai multe aici: Apicultorii se opun scoaterii albinei din Legea zootehniei […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here