„Vestele galbene“: circa 300 de fermieri polonezi au blocat o autostradă şi au cerut ajutor de la guvern pentru pierderile suferite din cauza pestei

1

Circa 300 de fermieri polonezi au îmbrăcat veste galbene şi au ieşit miercuri pe autostradă la Brwinow, în apropiere de Varşovia, relatează AFP. Ei au blocat autostrada timp de câteva ore într-o tentativă de a presa guvernul să ofere ajutor celor care au suferit pierderi din cauza pestei porcine africane.

„Am protestat «à la française», ca «Vestele galbene», deoarece protestele paşnice organizate până acum nu au dat niciun rezultat“, a declarat pentru AFP protestatarul Mateusz Kacperkiewicz.

Poliţia a încercat să-i convingă pe protestatari să renunţe la acţiune, dar în zadar. În cele din urmă, ministrul Agriculturii, Jan Ardanowski, s-a deplasat la faţa locului pentru şi s=a întâlnit cu ei, conform AFP. „Plecăm, dar dăm termen până la mijlocul lui ianuarie Guvernului pentru a ne satisface revendicările“, a declarat liderul acţiunii de protest, Michal Kolodziejczak, după întâlnirea cu ministrul.

Primul caz de pestă porcină africană a fost constatat în Polonia în 2014, an în care peste 25.000 de porci au fost sacrificaţi în această ţară, mai ales în partea de est. Potrivit ministrului Agriculturii, ultimul caz de acest tip înregistrat în Polonia datează din septembrie. Apărută în Franţa, mişcarea „Vestelor galbene“ denunţă scăderea puterii de cumpărare şi inegalităţile sociale. Proteste în stilul „Vestelor galbene“ au avut loc şi în alte ţări, între care Belgia, Olanda şi Muntenegru.

Citeşte şi Un mistreț din Buzău deschide un nou ”front” în războiul cu pesta africană

 

un comentariu

  1. […] Circa 300 de fermieri polonezi au îmbrăcat veste galbene şi au ieşit miercuri pe autostradă la Brwinow, în apropiere de Varşovia, relatează AFP. Ei au blocat autostrada timp de câteva ore într-o tentativă de a presa guvernul să ofere ajutor celor care au suferit pierderi… Cititi mai multe aici: „Vestele galbene“: circa 300 de fermieri polonezi au blocat o autostradă şi au cerut ajutor de… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here