Apicultura, discutată la cel mai înalt nivel al UE

1
- Reclamă -

La sediul Parlamentului European a avut loc dezbaterea  intitulată „Apicultura europeană şi românească – Oportunităţi şi Provocări” la care au fost invitaţi reprezentanţi ai crescătorilor de albine din România. Dezbaterea a fost inițiată de europarlamentarul Daciana Sârbu.

„În opinia mea, România poate face performanţă în plan european în domeniul apicol. Crescătorii de albine din România au obţinut, deja, rezultate remarcabile, dar se lovesc de foarte multe obstacole în activitatea lor. De altfel, nici în plan european, apicultorii în general nu sunt suficient susţinuţi şi recompensaţi pentru munca lor. Ne-am propus să discutăm împreună, astăzi, reprezentanţi ai apicultorilor români, europeni, instituţii europene care pot lua decizii bune pentru acest sector, autorităţi guvernamentale despre ce putem face în continuare”, a afirmat, potrivit Agerpres,  europarlamentarul Daciana Sârbu.

Fostul ministru al Agriculturii Achim Irimescu, în prezent ministru consilier la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, a declarat că ţara noastră este un producător de miere de foarte bună calitate, conferită de condiţiile specifice, fiind unul dintre statele cu biodiversitatea cea mai bogată din UE: „Sectorul apicol al României s-a dezvoltat substanţial. În 2006 aveam mai puţin de 1.000.000 de stupi, în 2017 – 1.600.000 de stupi. Este şi meritul programului european pentru apicultură, programului naţional apicol, dar meritul principal este al apicultorilor. Din cele 12.249 de tone exportate în 2017, cea mai mare parte s-a vândut în afara UE în Japonia. Principala destinaţie este UE, cu 80% din cantitatea exportată. După Germania, cu 38%, urmează Italia 19% şi Franţa cu 8%”.
El a atras atenţia că dacă mierea de bună calitate se vinde în România undeva la 5 euro pe kilogram, la export nu depăşeşte 3,6 euro pe kilogram.

Citește și:Chesnoiu: Agenţia a primit cereri de finanţare a proiectelor de investiţii în valoare de 18 miliarde de euro

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.