Ar putea apărea ferme de ”sfaiogi” sau viermi de făină

2

Ar putea apărea ferme de ”sfaiogi” sau viermi de făină. Viermele de făină a devenit prima insectă declarată sigură pentru a fi mâncată de om, a anunțat miercuri Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor, scrie The Guardian. Totuși, cei care au alergii la creveți și la acarieni ar putea reacționa și la această insectă. Viermele de făină este denumit popular ”sfaiog” și este folosit pe scară largă de români la pescuit.

 

Decizia organismului european poate deschide porțile vânzării acestui tip de produs pe rafturile supermarketurilor din Europa.

Ce este ”sfaiogul”? DEX online spune că: ”Sfaiog – Vermușorĭ care se fac în fructe uscate, făină, pîne, brînză ș.a. și care fac un fel de gunoĭ mărunțel ca grisul”.

În curând, Europa ar putea produce burgeri, paste, biscuiți, smoothie sau degețele (fingers) din viermi de făină în stadiu de larvă. Tenebrio molitor a devenit prima insectă declarată sigură pentru consum uman la nivel european. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (AESA) a luat această decizie în urma unui studiu, la cererea companiei franceze Micronutris, care are ca obiect de activitate producția de insecte pentru consum.

Componentele principale ale acestei insecte sunt proteinele, grăsimile și fibrele, oferind pentru viitor o potențială sursă de mâncare sustenabilă și cu un nivel scăzut de emisii de carbon.

Vezi și Viermii de mătase, între legendă şi afacere profitabilă

Până acum, marii jucători din industria hranei din insecte nu au putut să-și valorifice potențialul din cauza lipsei unei aprobări unitare la nivel european. Astfel de produse sunt interzise la vânzare în Franța, Germania, Italia, Spania și în alte țări europene. Fără aprobarea AESA, ele nu pot fi vândute nicăieri pe continent, însă decizia de azi poate schimba cu totul lucrurile.

Hrana pe bază de insecte este privită de mult timp ca soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în industria alimentară.

Cum se consumă
Viermele de făină este stadiul de larvă al insectei Tenebrio molitor, specie care aparține familiei Tenebrionidae. Ei sunt crescuți în ferme și hrăniți cu făină de grâu sau tărâțe, deși sunt omnivori.

Când ouăle ajung în stadiul de larvă, sunt fierte în apă timp de 5 minute, apoi deshidratate în cuptoare, împachetate și stocate.

Viermele de făină poate fi consumat ca aperitiv și vine într-o gamă variată de arome. Alternativ, poate fi transformat în pudră, ca ingredient pentru deserturi.

Una din companiile producătoare a furnizat și o rețetă de brioșe cu viermi de făină, care folosește cacao, margarină, ouă, iaurt făină și, bineînțeles, pudră de viermi de făină.

Citește și Fermele de insecte, parte din agricultura secolului XXI

2 comentarii

  1. […] Ar putea apărea ferme de ”sfaiogi” sau viermi de făină. Viermele de făină a devenit prima insectă declarată sigură pentru a fi mâncată de om, a anunțat miercuri Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor, scrie The Guardian. Totuși, cei care au alergii la creveți și la… Cititi mai multe aici: Ar putea apărea ferme de ”sfaiogi” sau viermi de făină […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here