Poluarea cu deșeuri de pe râul Cerna s-a mutat pe Dunăre

România este peste media europeană la reciclarea plasticului

1
deseuri-românia-amendata
- Reclamă -

Poluarea cu deșeuri de pe râul Cerna s-a mutat pe Dunăre, după ce barajul plutitor amplasat de autorități pentru a opri gunoaiele să ajungă în fluviu a cedat sub greutatea acestora. Zeci de tone de deșeuri din mase plastice, ambalaje de suc sau recipienți în care au fost depozitate substanțe chimice zac acum împrăștiate pe aproape tot lacul de acumulare.

Angajații Apelor Române au ridicat o parte dintre peturi, dar o cantitate foarte mare din aceste deșeuri plutește acum pe apele fluviului, transformând totul într-un peisaj dezolant.

Vezi și Dezastru ecologic: Peste 250 de tone de deșeuri plutesc pe lacul Izvorul Muntelui

Deseuri în Dunăre/Cerna

După viiturile de săptămâna trecută, circa 40 de tone de gunoaie, între care deșeuri din material plastic, bidoane pentru depozitat uleiuri și detergenți, dar și alte substanțe chimice care poluează și nocive mediului acvatic s-au oprit în barajul plutitor montat în zona Cornamic. Barajul fusese montat special să stopeze deversarea acestor deșeuri în Dunăre, numai că zilele aceste, acest baraj s-a rupt, iar inevitabilul s-a produs și deșeurile au ajuns în Dunăre.

Sancțiunile pentru cei care depozitează deșeuri în spați neamenajate este de până la 6000 de lei pentru persoanele fizice și până la 50.000 de lei pentru persoanele juridice, doar că autoritățile nu reușesc să-i prindă și să-i amendeze, astfel că fenomenul nu poate fi stopat.

România, peste media europeană la reciclarea plasticului

În Uniunea Europeană aproximativ 41,5% din deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în anul 2018, România fiind peste media UE în condiţiile în care 43% din deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în acel an, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

- Reclamă -

În şapte state membre UE, mai mult de jumătate din deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în 2018, în frunte cu Lituania (69,3%), Slovenia (60,4%, date din 2017), Bulgaria (59,2%) şi Cehia (57%). La polul opus, mai puţin de o treime dintre deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în Malta (19,2%, date din 2017), Franţa (26,9%), Ungaria (30%) şi Irlanda (31%).

În Uniunea Europeană, procentul deşeurilor de ambalaje din plastic a crescut de la 41,2% în 2017, până la 41,5% în 2018, în timp ce în România a scăzut de la 47,6% în 2017, până la 43% în 2018.

Citește și Sistemul garanție-returnare pentru sticle, peturi și doze de aluminiu, în dezbatere publică

În 2018, cantitatea de deşeuri de ambalaje generată în UE a fost de 174 kilograme pe cap de locuitor, însă în rândul statelor membre cantitatea a variat între 67,8 kilograme pe cap de locuitor în Croaţia şi 227,5 kilograme pe cap de locuitor în Germania. Deşeurile din hârtie şi carton (40,9%), plastic (19%), sticlă (18,7%), lemn (16,1%) şi metal (5%) au fost cele mai răspândite tipuri de deşeuri de ambalaje în UE în anul 2018.

În perioada cuprinsă între 2008 şi 2018, cantitatea totală de deşeuri de ambalaje generată în UE a crescut cu 6,7 milioane de tone, sau 9,4%, până 77,7 milioane de tone.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.